nynorsk » engelsk UK   På postkontoret


59 [femtini]

På postkontoret

-

+ 59 [fifty-nine]

+ At the post office

Klikk for å se teksten:   
nynorskEnglish UK
Kvar er næraste postkontor? Wh--- i- t-- n------ p--- o-----? +
Er det langt til næraste postkontor? Is t-- p--- o----- f-- f--- h---? +
Kvar er næraste postkasse? Wh--- i- t-- n------ m--- b--? +
   
Eg treng eit par frimerke. I n--- a c----- o- s-----. +
Til eit kort og eit brev. Fo- a c--- a-- a l-----. +
Kva er portoen til Amerika? Ho- m--- i- t-- p------ t- A------? +
   
Kor tung er pakka? Ho- h---- i- t-- p------? +
Kan eg sende ho med luftpost? Ca- I s--- i- b- a-- m---? +
Kor lang tid tek det til ho kjem fram? Ho- l--- w--- i- t--- t- g-- t----? +
   
Kvar kan eg ringje? Wh--- c-- I m--- a c---? +
Kvar er næraste telefonkiosk? Wh--- i- t-- n------ t-------- b----? +
Har du telefonkort? Do y-- h--- c------ c----? +
   
Har du ein telefonkatalog? Do y-- h--- a t-------- d--------? +
Veit du landkoden til Austerrike? Do y-- k--- t-- a--- c--- f-- A------? +
Vent litt, så skal eg sjekke. On- m------ I--- l--- i- u-. +
   
Linja er alltid oppteken. Th- l--- i- a----- b---. +
Kva nummer har du ringt? Wh--- n----- d-- y-- d---? +
Du må taste null fyrst! Yo- h--- t- d--- a z--- f----! +
   

Kjensler snakkar forskjellige språk!

I verda blir det snakka mange forskjellige språk. Det finst ikkje noko universelt menneskeleg språk. Men korleis er det med ansiktsuttrykka våre? Er kjenslespråket universelt? Nei, her òg finst det skilnader! Lenge trudde vi at alle menneske uttrykte kjensler likt. Mimikken og ansiktsuttrykka vart rekna for å vere forståelege overalt. Charles Darwin trudde at kjensler var livsviktige for menneske. Difor måtte dei forståast likt i alle kulturar. Men nye studiar gjort andre oppdagingar. Dei viser at det finst skilnader i kjenslespråket. Det vil seie at ansiktsuttrykka blir påverka av kulturen vår. Difor viser og tolkar menneske over heile verda kjensler på ulik måte.

Forskarar skil mellom seks grunnleggjande kjensler. Det er glede, sorg, sinne, avsky, redsle og overrasking. Europearar har andre ansiktsuttrykk enn asiatar. Og dei les ulike ting frå dei same ansiktsuttrykka. Det er stadfesta i ulike eksperiment. Der vart testpersonar viste ansikt på ei datamaskin. Så skulle dei skildre kva dei las i ansikta. Det er mange grunnar til at resultata var ulike. Kjensler blir uttrykte sterkare i nokre kulturar enn i andre. Difor blir intensiteten i ansiktsuttrykka ikkje forstått likt overalt. Og menneske frå ulike kulturar legg vekt på ulike ting. Asiatar konsentrerer seg om augo når dei les ansiktsuttrykk. Europearar og amerikanarar ser derimot meir på munnen. Det finst eitt ansiktsuttrykk som blir forstått i alle kulturar... Og det er eit fint smil!
Gjett språket!
_______ er et Sør-Slavisk språk. Om lag 10 millioner mennesker snakker _______. De fleste av disse bor selvfølgelig i ******ia. _______ snakkes i andre land også. Blant disse er Ukraina og Moldova. _______ er et av de eldste dokumenterte slaviske språk. Det har mange spesifikke funksjoner også.

Likheten til Albansk og Rumensk er slående. Men disse språkene er ikke Slaviske språk. Likevel er det mange paralleller. Og alle disse språkene er også kjent som Balkan språk. De har mye til felles, selv om de ikke er i slekt med hverandre. _______e verb kan ta svært mange former. Det er ingen infinitiv i _______. Hvis du ønsker å lære deg dette interessante språket oppdager du snart mange nye ting!