nynorsk » engelsk UK   Stille spørsmål 2


63 [sekstitre]

Stille spørsmål 2

-

+ 63 [sixty-three]

+ Asking questions 2

Klikk for å se teksten:   
nynorskEnglish UK
Eg har ein hobby. I h--- a h----. +
Eg spelar tennis. I p--- t-----. +
Kvar er det ein tennisbane? Wh--- i- t-- t----- c----? +
   
Har du ein hobby? Do y-- h--- a h----? +
Eg spelar fotball. I p--- f------- / s----- (a-.). +
Kvar er det ein fotballbane? Wh--- i- t-- f------- / s----- (a-.) f----? +
   
Armen min verker. My a-- h----. +
Foten og handa mi verker òg. My f--- a-- h--- a--- h---. +
Kvar er det ein dokter? Is t---- a d-----? +
   
Eg har ein bil. I h--- a c-- / a- a---------. +
Eg har ein motorsykkel òg. I a--- h--- a m---------. +
Kvar er det parkeringsplass? Wh--- c---- I p---? +
   
Eg har ein genser. I h--- a s------. +
Eg har ei jakke og ei dongeribukse òg. I a--- h--- a j----- a-- a p--- o- j----. +
Kvar er vaskemaskina? Wh--- i- t-- w------ m------? +
   
Eg har ein tallerk. I h--- a p----. +
Eg har ein kniv, ein gaffel og ei skei. I h--- a k----- a f--- a-- a s----. +
Kvar er salt og pepar? Wh--- i- t-- s--- a-- p-----? +
   

Kroppen reagerer på språk!

Vi handsamar språk i hjernen. Når vil høyrer eller les, er hjernen aktiv. Det kan vi måle på ulike måtar. Men det er ikkje berre hjernen som reagerer på språklege stimuli. Nye studiar viser at språket aktiverer kroppen vår. Kroppen vår arbeider når han høyrer eller les visse ord. Det er fyrst og fremst ord som skildrar kroppsreaksjonar. Ordet ‘smile’ er eit godt døme på det. Når vi les ordet, rører vi på smilemusklane. Negative ord kan òg ha ein målbar effekt. Eit døme er ordet ‘smerte’. Kroppen vår viser ein smertereaksjon når vil les dette ordet. Du kan seie at vi imiterer det vi les eller høyrer.

Di meir levande språket er, di meir tydelegare reagerer vi på det. Ei presis skildring fører til ein sterk reaksjon. Kroppsaktiviteten vart målt i ein studie. Forsøkspersonane fekk sjå ulike ord. Det var positive og negative ord. Mimikken til forsøkspersonane endra seg under testen. Rørslene til munnen og panna endra seg. Det viser at språket har ein sterk verknad på oss. Ord er meir enn eit kommunikasjonsmiddel. Hjernen vår omset språk til kroppsspråk. Nøyaktig korleis det fungerer, er ikkje forska på enno. Det kan hende funna i studien vil få konsekvensar. Medisinarar drøftar korleis dei best skal behandle pasientar. Fordi mange sjuke menneske må ha lang behandling. Og då blir det prata mykje...
Gjett språket!
Amerikansk _______ er et av de Vest Germanske språk. Det er en Nordamerikansk _______ dialekt, som Canadisk _______. Det er morsmål for omtrent 300 millioner mennesker. Dermed er den det mest utbredte språkformen av _______. Det er veldig likt Britisk _______. Folk som snakker begge varianter kan lett snakke med hverandre. Samtalen blir vanskelig hvis begge sider snakker veldig dialekt.

Det er imidlertid noen klare forskjeller mellom de to variantene. Det er først og fremt knyttet til uttale, ordforråd og staving. I noen tilfeller kan grammatikk og tegnsetting variere noe. Viktigheten av Amerikansk _______ er økende i forhold til Britisk _______. Dette er hovedsakelig på grunn av den store innflytelsen fra amerikansk film og musikkbransje. De har eksportert sitt språk ut i verden i flere tiår. Selv i India og Pakistan, som var Britiske kolonier adopterer "Amerikanisme i dag." Lær Amerikansk _______, det er det mest innflytelsesrike språk i verden!