nynorsk » engelsk UK   ville noko 2


71 [syttiein]

ville noko 2

-

+ 71 [seventy-one]

+ to want something

Klikk for å se teksten:   
nynorskEnglish UK
Kva vil de? Wh-- d- y-- w--- t- d-? +
Vil de spele fotball? Do y-- w--- t- p--- f------- / s----- (a-.)? +
Vil de besøkje vener? Do y-- w--- t- v---- f------? +
   
ville to w--t +
Eg vil ikkje kome for seint. I d---- w--- t- a----- l---. +
Eg vil ikkje gå dit. I d---- w--- t- g- t----. +
   
Eg vil gå heim. I w--- t- g- h---. +
Eg vil bli heime. I w--- t- s--- a- h---. +
Eg vil vere åleine. I w--- t- b- a----. +
   
Vil du bli her? Do y-- w--- t- s--- h---? +
Vil du ete her? Do y-- w--- t- e-- h---? +
Vil du sove her? Do y-- w--- t- s---- h---? +
   
Vil du køyre i morgon? Do y-- w--- t- l---- t-------? +
Vil du bli til i morgon? Do y-- w--- t- s--- t--- t-------? +
Vil du betale rekninga i morgon? Do y-- w--- t- p-- t-- b--- o--- t-------? +
   
Vil de på diskotek? Do y-- w--- t- g- t- t-- d----? +
Vil de på kino? Do y-- w--- t- g- t- t-- c-----? +
Vil de på kafe? Do y-- w--- t- g- t- a c---? +
   

Indonesia, landet med mange språk

Republikken Indonesia er eitt av dei største landa i verda. Om lag 240 millionar menneske bur i øystaten. Desse menneska høyrer til mange ulike folkegrupper. Det er rekna med at det finst om lag 500 ulike folkegrupper i Indonesia. Desse gruppene har mange ulike kulturelle tradisjonar. Og dei pratar mange ulike språk! Om lag 250 ulike språk blir tala i Indonesia. I tillegg kjem mange dialektar. Språka i Indonesia blir oftast klassifisert etter folkegruppe. Det finst til dømes javanesisk eller balinesisk. Dette mylderet av språk fører sjølvsagt til vanskar. Dei hindrar ein effektiv økonomi og administrasjon. Difor vart det innført eit nasjonalspråk i Indonesia.

Sidan dei vart uavhengige i 1945, har Bahasa Indonesia vore offisielt språk. Det blir lært jamsides morsmålet i alle skular. Likevel snakkar ikkje alle innbyggjarar i Indonesia dette språket. Berre om lag 70% av indonesarane meistrar Bahasa Indonesia. Og Bahasa Indonesia er morsmål for ‘berre’ 20 millionar menneske. Difor er dei mange regionale språka framleis særs viktige. Indonesia er spesielt interessant for språkelskarar. Det er fordi det har mange fordelar å lære indonesisk. Språket er rekna for å vere relativt lett. Grammatikkreglane kan du lære snøgt. Du kan få god rettleiing om uttale frå skrivemåten. Rettskrivinga er heller ikkje vanskeleg. Mange indonesiske ord kjem frå andre språk. Og: Indonesisk vil snart bli eitt av dei viktigaste språka... Det er nøgda av grunnar til å byrje å lære, ikkje sant?
Gjett språket!
_______ er et Afro-Asiatisk språk. Det er nært knyttet til Arabisk og Arameisk. _______ er morsmål for 5 millioner mennesker. Moderne _______ er et kunstig skapt språk. Det er basert på lang-utdødd gammel _______. Vokabular og grammatikk ble delvis lånt fra andre språk. På denne måten ble gammel _______ bevisst omgjort til et moderne standard språk.

Denne planlagte språkendringen er unik på verdensbasis. Det _______e semiotiske system består av et konsonant alfabet. Dette betyr at vokaler ikke er skrevet, det er en regel. De har ikke sine egne bokstaver. _______e tekster er lest fra høyre mot venstre. Symbolene stammer fra en 3000 år gammel tradisjon. Den som lærer _______ lærer en del av kultur historien på samme tid. Gi det en sjanse!