nynorsk » engelsk UK   be om noko


74 [syttifire]

be om noko

-

+ 74 [seventy-four]

+ asking for something

Klikk for å se teksten:   
nynorskEnglish UK
Kan du klyppe håret mitt? Ca- y-- c-- m- h---? +
Ikkje for kort, er du snill. No- t-- s----- p-----. +
Litt kortare, er du snill. A b-- s------- p-----. +
   
Kan du framkalle desse bileta? Ca- y-- d------ t-- p-------? +
Bileta er på CD-en. Th- p------- a-- o- t-- C-. +
Bileta er i kameraet. Th- p------- a-- i- t-- c-----. +
   
Kan du reparere denne klokka? Ca- y-- f-- t-- c----? +
Glaset er knust. Th- g---- i- b-----. +
Batteriet er tomt. Th- b------ i- d--- / e----. +
   
Kan du stryke skjorta? Ca- y-- i--- t-- s----? +
Kan du reinse buksa? Ca- y-- c---- t-- p---- / t-------? +
Kan du reparere skoa? Ca- y-- f-- t-- s----? +
   
Kan du gje meg fyr? Do y-- h--- a l----? +
Har du fyrstikker eller ein lighter? Do y-- h--- a m---- o- a l------? +
Har du eit oskebeger? Do y-- h--- a- a------? +
   
Røykjer du sigarar? Do y-- s---- c-----? +
Røykjer du sigarettar? Do y-- s---- c---------? +
Røykjer du pipe? Do y-- s---- a p---? +
   

Læring og lesing

Læring og lesing høyrer saman. Dette gjeld sjølvsagt spesielt når det gjeld å lære framandspråk. Den som vil lære eit nytt språk godt, må lese mange tekstar. Når vi les framandspråkleg litteratur, handsamar vi heile setningar. Hjernen vår lærer ord og grammatikk samanhengande. Det hjelper hjernen til å lagre det nye innhaldet betre. Det er mykje vanskelegare for hjernen å hugse enkeltord. Når vi les, lærer vi kva orda kan tyde. Då utviklar vi ei kjensle for det nye språket. Sjølvsagt bør ikkje den framandspråklege litteraturen vere for vanskeleg. Moderne noveller eller kriminalromanar er ofte underhaldande. Dagsaviser har den fordelen at dei alltid er aktuelle. Barnebøker og teikneseriar eignar seg òg godt for språklæring.

Bileta lettar forståinga for det nye språket. Uansett kva litteratur du vel - han bør vere underhaldande! Det tyder at det bør skje mykje i historia, slik at språket er variert. Viss du ikkje finn noko, kan spesielle lærebøker brukast. Det finst mange bøker med lette tekstar for nybyrjarar. Det viktige er at du alltid brukar ei ordbok når du les. Når du ikkje forstår eit ord, bør du slå det opp. Hjernen vår er aktivert når vi les, og lærer snøgt nye ord. For alle ord du ikkje forstår, blir det lagra ei fil. På denne måten kan du gå gjennom ord ofte. Det hjelper òg å merke nye ord med markeringstusj. Neste gong kjenner du att ordet med ein gong. Den som les framandspråk dagleg, vil gjere snøgge framsteg. Det er fordi hjernen lærer snøgt å imitere det nye språket. Det kan hende at du av og til tenkjer på det nye språket...
Gjett språket!
_______ er et Romansk Språk. Dette betyr at det er utviklet fra Latin. _______ er morsmål for om lag 70 millioner mennesker. De fleste av dem bor i ******a. _______ er også forstått i Slovenia og Kroatia. Språket har reist så langt som til Afrika, gjennom kolonialpolitikk. I Libya, Somalia og Eritrea forstår mange eldre _______ den dag i dag.

Mange emigranter tok språket med seg til sitt nye hjemland. Det er spessielt mange _______talende samfunn i Sør-Amerika. Ofte er det _______e blandet med det Spanske og dannet nytt språk. Det spessielle med _______ er de mange dialektene. Noen forskere mener disse er egne språk. Staving av _______ er ikke vanskelig, den følger uttalen. _______ er for mange det vakreste språk i verden! Kanskje fordi det er språket av musikk, design og god mat?