română » engleză UK   Ieri – azi – mâine


10 [zece]

Ieri – azi – mâine

-

+ 10 [ten]

+ Yesterday – today – tomorrow

Click aici pentru a vedea textul:   
românăEnglish UK
Ieri a fost sâmbătă. Ye------- w-- S-------. +
Ieri am fost la cinematograf. I w-- a- t-- c----- y--------. +
Filmul a fost interesant. Th- f--- w-- i----------. +
   
Azi este duminică. To--- i- S-----. +
Astăzi nu lucrez. I’- n-- w------ t----. +
Eu rămân acasă. I’- s------ a- h---. +
   
Mâine este luni. To------ i- M-----. +
Mâine lucrez din nou. To------ I w--- w--- a----. +
Eu lucrez la birou. I w--- a- a- o-----. +
   
Cine este acesta? Wh- i- t---? +
Acesta este Peter. Th-- i- P----. +
Peter este student. Pe--- i- a s------. +
   
Cine este aceasta? Wh- i- t---? +
Aceasta este Martha. Th-- i- M-----. +
Martha este secretară. Ma---- i- a s--------. +
   
Peter şi Martha sunt prieteni. Pe--- a-- M----- a-- f------. +
Peter este prietenul Marthei. Pe--- i- M------- f-----. +
Martha este prietena lui Peter. Ma---- i- P------ f-----. +
   

Învăţaţi în timpul somnului

Astăzi, limbile străine fac parte din cultura generală. Însă dacă învăţarea nu ar fi atât de complicată! Pentru cei care întâmpină dificultăţi, avem veşti bune! Cel mai bine învăţăm în timp ce dormim! Mai multe studii ştiinţifice au ajuns la această concluzie. Şi ne putem folosi de acest lucru atunci când vine vorba de învăţarea limbilor străine. În timpul somnului, procesăm experienţele trăite în timpul zilei. Creierul nostru analizează noile experienţe. Tot ceea ce am trăit este încă o dată gândit. Cu această ocazie, noul conţinut se fixează în creierul nostru. Memorăm foarte bine tot ceea ce a fost văzut înainte de a adormi. Iată de ce este bine să repetăm lucrurile importante seara. Fiecare fază din timpul somnului este responsabilă de un conţinut particular.

Somnul REM favorizează învăţarea psihomotorie. Din această categorie fac parte muzica şi sportul. În schimb, învăţarea cunoştiinţelor pure are loc în timpul somnului profund. Este momentul în care tot ceea ce am învăţat este revizuit. Chiar şi vocabularul sau gramatica! Atunci când învăţăm limbi străine, creierul nostru lucrează foarte intens. Trebuie să memoreze cuvinte şi reguli noi. Toate acestea sunt revăzute în timpul somnului. Cercetătorii denumesc acest proces teoria Replay. Dar este important să dormim bine. Corpul şi mintea trebuie să se odihnească corespunzător. Doar aşa, creierul poate să lucreze eficient. Putem spune că un somn bun asigură o bună performanţă memoriei. În timp ce noi ne odihnim, creierul nostru este încă activ... Aşadar: Gute Nacht, good night, buona notte, dobrou noc!
Ghici ce limbă e asta!
******a britanică este forma limbii ******e vorbită în Marea Britanie. Face parte din limbile vest-germanice. Este limba nativă a circa 60 de milioane de oameni. Deviază de ******a americană doar în câteva aspecte. ******a este considerată o limbă pluricentrică. Aceasta înseamnă că este o limbă care are multiple forme standard. Diferența se referă la pronunție, vocabular și ortografie, de exemplu.

******a britanică are multe dialecte care diferă, în unele cazuri, foarte mult. Pentru mult timp vorbitorii de dialecte au fost considerați needucați și nu și-au putut găsi un loc de muncă. Astăzi lucrurile sunt diferite, deși dialectele joacă încă un rol în Marea Britanie. ******a britanică a fost mult influențată de franceză. Aceasta datează din timpul cuceririlor normande din 1066. În schimb, Marea Britanie și-a făcut cunoscută limba pe multe continente, prin coloniile administrate. Astfel, ******a a devenit una din cele mai importante limbi din lume, în doar câteva secole. Învățați ******a, dar originalul, vă rugăm!