română » engleză UK   Fructe şi alimente


15 [cincisprezece]

Fructe şi alimente

-

+ 15 [fifteen]

+ Fruits and food

Click aici pentru a vedea textul:   
românăEnglish UK
Eu am o căpşună. I h--- a s---------. +
Eu am un kiwi şi un pepene. I h--- a k--- a-- a m----. +
Eu am o portocală şi un grapefruit. I h--- a- o----- a-- a g---------. +
   
Eu am un măr şi un mango. I h--- a- a---- a-- a m----. +
Eu am o banană şi un ananas. I h--- a b----- a-- a p--------. +
Eu fac o salată de fructe. I a- m----- a f---- s----. +
   
Eu mănânc o pâine prăjită. I a- e----- t----. +
Eu mănânc o pâine prăjită cu unt. I a- e----- t---- w--- b-----. +
Eu mănânc o pâine prăjită cu unt şi gem. I a- e----- t---- w--- b----- a-- j--. +
   
Eu mănânc un sandviş. I a- e----- a s-------. +
Eu mănânc un sandviş cu margarină. I a- e----- a s------- w--- m--------. +
Eu mănânc un sandviş cu margarină şi roşii. I a- e----- a s------- w--- m-------- a-- t-------. +
   
Noi avem nevoie de pâine şi orez. We n--- b---- a-- r---. +
Noi avem nevoie de peşte şi friptură. We n--- f--- a-- s-----. +
Noi avem nevoie de pizza şi spaghete. We n--- p---- a-- s--------. +
   
De ce mai avem nevoie? Wh-- e--- d- w- n---? +
Avem nevoie de morcovi şi roşii pentru supă. We n--- c------ a-- t------- f-- t-- s---. +
Unde este un supermarket? Wh--- i- t-- s----------? +
   

Media şi Limba

Limba noastră este influenţată şi de media. Noutăţile media joacă un rol foarte important. Prin SMS, email-uri şi chat-uri, s-a dezvoltat o nouă limbă. Această limbă mediatică este desigur diferită de la o ţară la alta. Anumite caracteristici se regăsesc în toate limbile mediatice. Mai presus de toate, viteza este cel mai important lucru pentru noi, ca utilizatori. Deşi scriem, vrem să generăm o comunicare vie. Adică, dorim să schimbăm informaţii cât mai rapid posibil. În acest fel, stimulăm o situaţie de conversaţie reală. Iar limba noastră dezvoltă un caracter oral. Cuvintele sau frazele sunt adesea abreviate. Regulile de gramatică şi punctuaţie sunt aproape mereu ignorate. Ortografia este mai liberă, uneori prepoziţiile dispar în totalitate.

În limba mediatică, sentimentele sunt rar exprimate verbal. Preferăm să utilizăm aşa-numitele emoticon-uri. Acestea sunt simboluri pentru a arăta ceea ce simţim în acel moment. Există şi coduri proprii pentru SMS-uri şi un jargon pentru comunicarea pe chat-uri. Iată de ce limba mediatică este o limbă foarte limitată. Dar este utilizată aproximativ în aceeaşi manieră de toţi utilizatorii. Studiile arată că nivelul de inteligenţă sau de educaţie nu joacă niciun rol. Mai ales tinerii sunt cei cărora le place să utilizeze limba mediatică. De aceea, criticii consideră că limba noastră este în pericol. Ştiinţa vede acest fenomen într-o manieră mai puţin pesimistă. Căci copiii ştiu să facă diferenţa atunci când trebuie să scrie. Experţii cred că limba mediatică are chiar avantaje. Deoarece ea poate favoriza competenţa lingvistică şi creativitatea copiilor. Astăzi, scriem din nou mai mult, dar nu prin scrisori, ci prin email-uri! Ne bucurăm de acest lucru!
Ghici ce limbă e asta!
Limba _______ e vorbită de aproximativ 4 milioane de oameni. ******ana este considerată o limbă caucaziană, de sud. Este scrisă cu sistemul său semiotic propriu, alfabetul ******an. Sistemul de scriere are 33 de litere. Ele au aceeași secvențialitate ca și alfabetul grecesc. Cu toate acestea, sistemul ******an de scriere este derivat, cel mai probabil, din cel aramaic. În _______ este tipic să ai multe consoane care urmează una după alta.

Multe cuvinte ******ene sunt dificil de pronunțat de către străini. Gramatica nu este întotdeauna ușoară. Ea conține numeroase elemente care nu există în nici o altă limbă. Vocabularul ******an spune multe despre istoria Caucazului. Conține și numeroase cuvinte împrumutate din alte limbi. Printre acestea, din greacă, persană, arabă, rusă și turcă. Dar ce este special la _______ este lunga sa tradiție. ******ana este printre cele mai vechi limbi din lumea civilizată!