română » engleză UK   Familia


2 [doi]

Familia

-

+ 2 [two]

+ Family Members

Click aici pentru a vedea textul:   
românăEnglish UK
bunicul th- g---------r +
bunica th- g---------r +
el şi ea he a-- s-e +
   
tatăl th- f----r +
mama th- m----r +
el şi ea he a-- s-e +
   
fiul th- s-n +
fiica th- d------r +
el şi ea he a-- s-e +
   
fratele th- b-----r +
sora th- s----r +
el şi ea he a-- s-e +
   
unchiul th- u---e +
mătuşa th- a--t +
el şi ea he a-- s-e +
   
Noi suntem o familie. We a-- a f-----. +
Familia nu este mică. Th- f----- i- n-- s----. +
Familia este numeroasă. Th- f----- i- b--. +
   

Vorbim cu toţii africană?

Nu toţi dintre noi au fost în Africa până acum. Dar se poate ca fiecare dintre limbi să fi fost deja acolo! Cel puţin, cercetătorii sunt de această părere. În viziunea lor, originea tuturor limbilor se află în Africa. De acolo, s-au răspândit în întreaga lume. În total, există peste 6000 de limbi diferite. Totuşi, se spune ca toate au o rădăcină comună, de origine africană. Cercetătorii au comparat fonemele diferitelor limbi. Fonemele sunt cele mai mici unităţi sonore distinctive ale limbajului. Atunci când un fonem se schimbă, acelaşi lucru se petrece şi cu sensul cuvântului. Iată un exemplu din limba engleză care poate demonstra aces lucru. În engleză, cuvintele dip şi tip desemnează două lucruri diferite. Aşadar, /d/şi /t/, în limba engleză, sunt două foneme diferite.

În limbile africane regăsim cea mai mare varietate de sunete. Aceasta se diminuează semnificativ, pe măsură ce ne îndepărtăm de Africa. Iar cercetătorii văd chiar în acest lucru justificarea ipotezei lor. Populaţiile care se extind se uniformizează. Diversitatea genetică scade la graniţele externe. Acest lucru se datorează şi faptului că numărul de ‘colonişti’ s-a diminuat. Cu cât sunt mai puţine genele care emigrează, cu atât mai mult populaţia se uniformizează. Posibilităţile de combinare ale genelor scad. Iată de ce membrii unei populaţii de emigranţi se aseamănă. Savanţii îl numesc efect fondator. Atunci când oamenii au părăsit Africa, au dus limba cu ei. Dar numărul mic de colonişti au adus puţine foneme. Iată cum limbile se uniformizează de-a lungul timpului. Se pare că a fost dovedit faptul că homo sapiens îşi are originile în Africa. Suntem curioşi să aflăm dacă acelaşi lucru îl putem spune despre limbajul său.
Ghici ce limbă e asta!
Limba _______ este considerată printre cele mai importante limbi din întreaga lume. Mai mult de 300 milioane de oameni din peste 20 de țări vorbesc ******a. Această limbă afro-asiatică a apărut cu mii de ani în urmă. Vorbită la început doar în peninsula ******ică, a devenit mai târziu foarte extinsă. Există foarte multe dialecte ******e. Multe din aceste dialecte diferă substanțial de ******a standard. Vorbitorii din diferite regiuni nu se înțeleg, de multe ori, între ei.

******a veche se vorbește foarte rar astăzi. Există mai mult în forma scrisă. Interesul în limba _______ a crescut în ultimii ani. Mulți oameni consideră sistemul de scriere _______ extraordinar de fascinant. Scrierea _______ se face de la dreapta la stânga. Dacă vrei să înveți limba _______, trebuie să procedezi într-o ordine bine prestabilită. Mai întâi trebuie să stăpânești bine pronunția, apoi gramatica, și după aceea sistemul de scriere. Dacă respecți acest procedeu, vei avea mult de câștigat când vei învăța.