română » engleză UK   Învăţarea limbilor străine


23 [douăzeci şi trei]

Învăţarea limbilor străine

-

+ 23 [twenty-three]

+ Learning foreign languages

Click aici pentru a vedea textul:   
românăEnglish UK
Unde aţi învăţat spaniola? Wh--- d-- y-- l---- S------? +
Ştiţi şi portugheza? Ca- y-- a--- s---- P---------? +
Da, şi ştiu şi ceva italiană. Ye-- a-- I a--- s---- s--- I------. +
   
Mi se pare că vorbiţi foarte bine. I t---- y-- s---- v--- w---. +
Limbile sunt foarte asemănătoare. Th- l-------- a-- q---- s------. +
Le pot înţelege bine. I c-- u--------- t--- w---. +
   
Dar să scrii şi să vorbeşti este foarte greu. Bu- s------- a-- w------ i- d--------. +
Încă mai fac multe greşeli. I s---- m--- m--- m-------. +
Vă rog să mă corectaţi întotdeauna. Pl---- c------ m- e--- t---. +
   
Pronunţia dumneavoastră este foarte bună. Yo-- p------------ i- v--- g---. +
Aveţi un mic accent. Yo- o--- h--- a s----- a-----. +
Se cunoaşte de unde proveniţi. On- c-- t--- w---- y-- c--- f---. +
   
Care este limba dumneavoastră maternă? Wh-- i- y--- m----- t----- / n----- l------- (a-.)? +
Faceţi un curs de limbi? Ar- y-- t----- a l------- c-----? +
Ce instrument de învăţare utilizaţi? Wh--- t------- a-- y-- u----? +
   
În acest moment nu ştiu cum se numeşte. I d---- r------- t-- n--- r---- n--. +
Nu îmi amintesc titlul. Th- t---- i- n-- c----- t- m-. +
Asta am uitat. I’-- f-------- i-. +
   

Limbile germanice

Limbile germanice aparţin familiei de limbi indo-europene. Acest grup lingvistic se caracterizează prin fonetica sa. Variaţiile în sistemul fonetic diferenţiază aceste limbi unele de celelalte. Descoperim aproximativ 15 limbi germanice. Ele sunt limbile materne a 500 de milioane de persoane din întreaga lume. Este dificil să stabilim numărul exact al acestor limbi. Nu putem şti întotdeauna dacă este vorba de limbi autonome sau doar de dialecte. Cea mai importantă limba germanică este limba engleză. Engleza este limba maternă a peste 350 milioane de persoane. Urmează germana şi neerlandeza. Limbile germanice se împart în diferite grupuri. Distingem între limbi germanice nordice, occidentale şi orientale. Limbile germanice nordice sunt limbile scandinave.

Engleza, germana şi neerlandeza sunt limbi germanice occidentale. Limbile germanice orientale au dispărut cu totul. Engleza veche este un exemplu în acest sens. Colonizarea a răspândit limbile germanice în întreaga lume. Astfel, neerlandeza poate fi înţeleasă şi în Caraibe şi Africa de Sud. Toate aceste limbi germanice au la bază o rădăcină comună. Dar nu este sigur dacă există o protolimbă unitară. Pe de altă parte, nu dispunem decât de puţine scrieri germanice vechi. Spre deosebire de limbile romanice, nu există practic nicio sursă. Acest lucru complică cercetarea limbilor germanice. Nu se cunosc prea multe lucruri asupra culturii popoarelor germanice sau a teutonilor. Popoarele germanice nu constituie o unitate. Ele nu au o identitate comună. Iată de ce oamenii de ştiinţă trebuie să recurgă la surse externe. Fără greci sau romani, am cunoaşte foarte puţine lucruri asupra germanilor!
Ghici ce limbă e asta!
******a este membră a grupului de limbi romanice. Este strâns înrudită cu spaniola, franceza și italiana. Este vorbită în Andorra, în regiunea _______ a Spaniei și pe Insulele Baleare. ******a este vorbită și în anumite părți ale Aragonului și Valenciei. Un număr total de 12 milioane de oameni vorbesc și înțeleg ******a. Limba a început să se vorbească intens din perioada secolelor 8-10, în special în regiunea Pyrenne. S-a răspândit apoi către sud și est, prin cuceririle teritoriale de atunci.

E important să reținem: ******a nu este un dialect al spaniolei. A evoluat din latina vulgară și este considerată o limbă independentă. De aceea spaniolii și latin-americanii nu o prea înțeleg. Multe structuri ale limbii ******e sunt similare cu ale altor limbi romanice. Dar sunt și multe alte aspecte care nu apar în alte limbi. Vorbitorii de _______ sunt foarte mândri de limba lor. A învăța ******a face parte din obiectivul promovat de multe grupuri politice, în secolele recente. Învățați ******a - această limbă are viitor!