română » engleză UK   În oraş


25 [douăzeci şi cinci]

În oraş

-

+ 25 [twenty-five]

+ In the city

Click aici pentru a vedea textul:   
românăEnglish UK
Vreau să merg la gară. I w---- l--- t- g- t- t-- s------. +
Vreau să merg la aeroport. I w---- l--- t- g- t- t-- a------. +
Vreau să merg în centrul oraşului. I w---- l--- t- g- t- t-- c--- c----- / c----- (a-.). +
   
Cum ajung la gară? Ho- d- I g-- t- t-- s------? +
Cum ajung la aeroport? Ho- d- I g-- t- t-- a------? +
Cum ajung în centrul oraşului? Ho- d- I g-- t- t-- c--- c----- / c----- (a-.)? +
   
Am nevoie de un taxi. I n--- a t---. +
Am nevoie de o hartă. I n--- a c--- m--. +
Am nevoie de un hotel. I n--- a h----. +
   
Vreau să închiriez o maşină. I w---- l--- t- r--- a c--. +
Aici este cartea mea de credit. He-- i- m- c----- c---. +
Aici este permisul meu auto. He-- i- m- l------ / l------ (a-.). +
   
Ce este de văzut în oraş? Wh-- i- t---- t- s-- i- t-- c---? +
Mergeţi în centrul istoric. Go t- t-- o-- c---. +
Faceţi un tur al oraşului. Go o- a c--- t---. +
   
Mergeţi în port. Go t- t-- h------ / h----- (a-.). +
Faceţi un tur al portului. Go o- a h------ / h----- (a-.) t---. +
Ce obiective turistice mai există? Ar- t---- a-- o---- p----- o- i-------? +
   

Limbile slave

Există 700 de milioane de persoane a căror limbă maternă este o limbă slavă. Limbile slave fac parte din limbile indo-europene. Există aproximativ 20 de limbi slave. Cea mai importantă dintre ele este rusa. Rusa este limba maternă a peste 150 milioane de persoane. Urmează poloneza şi ucraineana, vorbite de 50 milioane de persoane, fiecare. În lingvistică, limbile slave se împart îm mai multe grupe. Distingem între limbi slave occidentale, orientale şi meridionale. Limbile slave occidentale sunt poloneza, ceha şi slovaca. Rusa, ucraineana şi bielorusa sunt limbi slave orientale. Limbile slave meridionale sunt sârba, croata şi bulgara. Întâlnim şi alte limbi slave. Dar acestea sunt vorbite de relativ puţini oameni.

Limbile slave au ca origine o protolimbă comună. Pornind de la aceasta, diferite limbi s-au dezvoltat relativ târziu. Acestea sunt mai tinere decât limbile germanice sau romane. O mare parte a vocabularului limbilor slave este asemănător. Acest lucru este datorat faptului că au fost separate relativ târziu unele de altele. Din punct de vedere ştiinţific, limbile slave sunt conservatoare. Acest lucru înseamnă că încă prezintă multe structuri vechi. Alte limbi indo-europene au pierdut aceste forme vechi. Iată de ce limbile slave sunt foarte interesante pentru cercetare. Datorită lor, putem trage anumite concluzii asupra limbilor mai antice. Cercetătorii încearcă să reconstituie limbile indo-europene. Una dintre caracteristicile limbilor slave este numărul mic de vocale. Pe de altă parte, acestea au un număr de sunete care nu există în alte limbi. Iată de ce vest-europenii au adesea dificultăţi cu pronunţia. Dar nu trebuie să vă îngrijoraţi, totul va fi bine! În poloneză: Wszystko będzie dobrze!
Ghici ce limbă e asta!
******ta este o limbă slavă. Este strâns legată de sârbă, bosniacă și muntenegreană. Vorbitorii acestei limbi pot comunica cu ușurință între ei. De aceea, mulți lingviști consideră ******ta ca nefiind chiar o limbă proprie. Ei o consideră ca una din formele limbii sârbo-******te. Aproape 7 milioane de oameni din întreaga lume vorbesc ******ta. Această limbă este scrisă cu litere latine.

Alfabetul ******t are 30 de litere, și include câteva simboluri speciale. Ortografia strică se conformează cu pronunția cuvintelor. Aceasta este adevărat și pentru limbile împrumutate din alte limbi. Accentul în limba _______ se pune melodic. Asta înseamnă că tonul este crucial în intonație. Gramatica are șapte cazuri și nu este întotdeauna ușoară. Merită să învățați ******ta, totuși! ******ția este o țară minunată pentru o vacanță!