română » engleză UK   În natură


26 [douăzeci şi şase]

În natură

-

+ 26 [twenty-six]

+ In nature

Click aici pentru a vedea textul:   
românăEnglish UK
Vezi acolo turnul? Do y-- s-- t-- t---- t----? +
Vezi acolo muntele? Do y-- s-- t-- m------- t----? +
Vezi acolo satul? Do y-- s-- t-- v------ t----? +
   
Vezi acolo râul? Do y-- s-- t-- r---- t----? +
Vezi acolo podul? Do y-- s-- t-- b----- t----? +
Vezi acolo lacul? Do y-- s-- t-- l--- t----? +
   
Pasărea aceea îmi place. I l--- t--- b---. +
Pomul acela îmi place. I l--- t--- t---. +
Piatra aceea îmi place. I l--- t--- s----. +
   
Parcul acela îmi place. I l--- t--- p---. +
Grădina aceea îmi place. I l--- t--- g-----. +
Florile acelea îmi plac. I l--- t--- f-----. +
   
Mi se pare drăguţ. I f--- t--- p-----. +
Mi se pare interesant. I f--- t--- i----------. +
Mi se pare foarte frumos. I f--- t--- g-------. +
   
Mi se pare urât. I f--- t--- u---. +
Mi se pare plictisitor. I f--- t--- b-----. +
Mi se pare groaznic. I f--- t--- t-------. +
   

Limbi şi proverbe

În fiecare limbă, există proverbe. Proverbele reprezintă o parte importantă a identităţii naţionale. Prin intermediul proverbelor, descoperim valorile şi normele unei ţări. Forma lor este cunoscută de toţi şi definitivă, deci nu se poate modifica. Proverbele sunt mereu scurte şi la obiect. Adesea, acestea folosesc metafore. Numeroase proverbe deţin o structură poetică. Majoritatea proverbelor ne dau sfaturi asupra regulilor de bună purtare. Dar proverbele exercită de asemenea, în mod clar, o critică. Proverbele folosesc adesea stereotipuri. Este vorba de trăsături tipice ţărilor sau popoarelor. Proverbele au o tradiţie îndelungată. Aristotel le considera mici texte filosofice.

În retorică şi literatură, ele reprezintă o figură de stil importantă. Ceea ce le face deosebite, este că sunt mereu de actualitate. În lingvistică, există o disciplină care le studiază. Există numeroase proverbe în mai multe limbi. Ele se pot chiar şi asemăna pe plan lexical. Aşadar, vorbitorii de limbi diferite folosesc aceleaşi cuvinte. Bellende Hunde beißen nicht, Perro que ladra no muerde. (GER-SP) Alte proverbe se aseamănă pe plan semantic. Adică acelaşi conţinut este redat prin alte cuvinte. Appeler un chat un chat, Dire pane al pane e vino al vino. (FR-IT) Astfel, proverbele ne ajută să înţelegem alte popoare şi alte culturi. Cele mai interesante proverbe sunt cele care se regăsesc în întreaga lume. Există ‘mari’ teme ale existenţei umane. Astfel, proverbele abordează experienţa universală. Ele arată că suntem cu toţii egali, indiferent de limba pe care o vorbim!
Ghici ce limbă e asta!
******a este membră a grupului estic al limbilor baltice. Limba este vorbită de mai mult de 2 milioane de oameni. ******a este foarte apropiată de lituaniană. Cu toate acestea, cele două limbi nu sunt foarte similare una cu alta. Se poate întâmpla ca lituaniana și ******a să ducă spre rusă. Structura limbii ******e este mai puțin arhaică comparativ cu lituaniana. Dar multe elemente antice pot fi încă găsite în cântecele și poeziile tradiționale.

Acestea arată, de exemplu, relația lingvistică dintre _______ și latină. Vocabularul ****** este construit într-o manieră foarte interesantă. Conține foarte multe cuvinte care vin din alte limbi. Printre acestea sunt germana, suedeza, rusa sau engleza. Unele cuvinte sunt create recent, pur și simplu fiindcă lipseau. ******a e scrisă cu alfabet latin și accentuată pe prima silabă. Gramatica are numeroase trăsături care nu există în alte limbi. Cu toate acestea, regulile lor sunt întotdeauna clare și distincte.