română » engleză UK   În hotel – reclamaţii


28 [douăzeci şi opt]

În hotel – reclamaţii

-

+ 28 [twenty-eight]

+ In the hotel – Complaints

Click aici pentru a vedea textul:   
românăEnglish UK
Duşul nu funcţionează. Th- s----- i---- w------. +
Nu este apă caldă. Th--- i- n- w--- w----. +
Se poate repara? Ca- y-- g-- i- r-------? +
   
Nu există telefon în cameră. Th--- i- n- t-------- i- t-- r---. +
Nu există televizor în cameră. Th--- i- n- T- i- t-- r---. +
Camera nu are balcon. Th- r--- h-- n- b------. +
   
Camera este prea zgomotoasă. Th- r--- i- t-- n----. +
Camera este prea mică. Th- r--- i- t-- s----. +
Camera este prea întunecată. Th- r--- i- t-- d---. +
   
Nu funcţionează căldura. Th- h----- i---- w------. +
Nu funcţionează aerul condiţionat. Th- a--------------- i---- w------. +
Televizorul este stricat. Th- T- i---- w------. +
   
Asta nu îmi place. I d---- l--- t---. +
Este prea scump. Th---- t-- e--------. +
Aveţi şi ceva mai ieftin? Do y-- h--- a------- c------? +
   
Este pe aici prin apropiere un hotel pentru tineri? Is t---- a y---- h----- n-----? +
Este pe aici prin apropiere o pensiune? Is t---- a b------- h---- / a b-- a-- b-------- n-----? +
Este pe aici prin apropiere un restaurant? Is t---- a r--------- n-----? +
   

Limbi pozitive, limbi negative

Majoritatea oamenilor sunt fie optimişti, fie pesimişti. Dar acest lucru poate fi valabil şi în privinţa limbilor! Oamenii de ştiinţă studiază neîncetat vocabularul limbilor străine. Ei au ajuns adesea la concluzii uimitoare. În limba engleză, de exemplu, întâlnim mai multe cuvinte negative decât pozitive. Există aproximativ de două ori mai multe cuvinte pentru trăirile negative. În societăţile occidentale, vocabularul îi influenţează pe locutori. Oamenii se lamentează foarte des. Şi critică multe lucruri. Ei folosesc în ansamblu o limbă mai degrabă negativă. Dar cuvintele negative sunt şi ele interesante, din alt motiv. Ele conţin, de fapt, mai multe informaţii pentru termenii pozitivi. Cauza ar putea fi găsită în evoluţia istoriei noastre.

Pentru toate fiinţele, a fost important mereu să recunoască pericolele. Ele au fost nevoite să reacţioneze rapid în faţa riscurilor. Mai mult, ele doreau să prevină şi alte pericole. Era deci necesar să transmită multe informaţii rapid. Trebuia spus cât mai mult cu cât mai puţine cuvinte. În afară de acest lucru, un limbaj negativ nu prea are avantaje. Fiecare poate să îl înţeleagă cu uşurinţă. Oamenii care nu vorbesc decât negativ nu sunt prea apreciaţi. Pe de altă parte, un limbaj negativ ne poate influenţa sentimentele. Un limbaj pozitiv poate avea efecte benefice. La nivel profesional, oamenii care sunt mereu optimişti, au mai mult succes. Aşadar, trebuie să ne utilizăm limba cu mai multă atenţie. Deoarece noi decidem ce tip de vocabular alegem. Şi ne creăm propria noastră realitate pornind de la propria noastră limbă! Concluzia: vorbiţi pozitiv!
Ghici ce limbă e asta!
_______ se numără printre limbile indo-iraniene. Este vorbită în vestul și centrul Indiei. _______ este limba nativă a peste 70 de milioane de oameni. Din această cauză este pe locul 20 al topului celor mai vorbite limbi din lume. _______ se scrie cu același script ca al limbii hindi. În acest alfabet fiecare simbol reprezintă exact un sunet. Alfabetul are 12 vocale și 36 de consoane.

Numerele sunt relativ complicate. Pentru a număra de la unu la o sută trebuie învățate o sută de cuvinte, fiecare unic. Fiecare număr se învață individual. _______ are 42 de dialecte diferite. Asta spune multe despre dezvoltarea acestei limbi. O altă trăsătură importantă a limbii _______ este lunga sa tradiție literară. Există texte care au peste 1000 de ani vechime. Dacă sunteți interesați de istoria Indiei, trebuie să studiați _______!