română » engleză UK   La restaurant 1


29 [douăzeci şi nouă]

La restaurant 1

-

+ 29 [twenty-nine]

+ At the restaurant 1

Click aici pentru a vedea textul:   
românăEnglish UK
Este liberă masa? Is t--- t---- t----? +
Îmi aduceţi vă rog un meniu. I w---- l--- t-- m---- p-----. +
Ce îmi puteţi recomanda? Wh-- w---- y-- r--------? +
   
Aş dori o bere. I’- l--- a b---. +
Aş dori o apă minerală. I’- l--- a m------ w----. +
Aş dori un suc de portocale. I’- l--- a- o----- j----. +
   
Aş dori o cafea. I’- l--- a c-----. +
Aş dori o cafea cu lapte. I’- l--- a c----- w--- m---. +
Cu zahăr, vă rog. Wi-- s----- p-----. +
   
Doresc un ceai. I’- l--- a t--. +
Doresc un ceai cu lămâie. I’- l--- a t-- w--- l----. +
Doresc un ceai cu lapte. I’- l--- a t-- w--- m---. +
   
Aveţi ţigări? Do y-- h--- c---------? +
Aveţi o scrumieră? Do y-- h--- a- a------? +
Aveţi foc? Do y-- h--- a l----? +
   
Îmi lipseşte o furculiţă. I’- m------ a f---. +
Îmi lipseşte un cuţit. I’- m------ a k----. +
Îmi lipseşte o lingură. I’- m------ a s----. +
   

Gramatica ne împiedică să minţim!

Fiecare limbă are propriile sale caracteristici. Dar unele dintre acestea posedă caracteristici unice în lume. Limba trio este una dintre ele. Trio este o limbă indiană din America de Sud. Peste 2000 de persoane o vorbesc în Brazilia şi Surinam. Particularitatea limbii trio este gramatica. Pentru că îi obligă pe locutori să spună mereu adevărul. Responsabilă de acest lucru este terminaţia aşa-numită frustrativă. Această terminaţie este adăugată verbelor, în cazul limbii trio. Ea arată dacă o frază esze adevărată. Un exemplu simplu poate arăta cum funcţionează mai exact. Să luăm fraza Copilul a plecat la şcoală. În trio, locutorul trebuie să adauge o terminaţie specifică verbului.

Prin această terminaţie, el poate spune chiar şi dacă a văzut personal copilul. Dar poate exprima şi faptul că deţine această informaţie de la alte persoane. Sau poate spune prin această terminaţie că ştie că minte. Locutorul trebuie să se raporteze la ceea ce spune. Adică trebuie să-i informeze pe ceilalţi asupra veridicităţii afirmaţiei sale. Astfel, el nu poate să ascundă sau să mascheze nimic. Atunci când un vorbitor de trio lasă această terminaţie la o parte, el este catalogat drept mincinos. În Surinam, limba oficială este neerlandeza. Traducerile din neerlandeză în trio pun adesea probleme. Pentru că majoritatea limbilor nu sunt la fel de precise. Ele permit locutorilor să rămână vagi. Iată de ce interpreţii nu sunt întotdeauna atenţionaţi să se implice. Comunicarea cu vorbitorii de trio este dificilă. Poate că frustrativul ar fi un avantaj în alte limbi? În afară de limbajul politic...
Ghici ce limbă e asta!
******eana este limba nativă a aproape 2 milioane de oameni. Aparține grupului de limbi slavice, de sud. Este înrudită mai degrabă cu bulgara. Vorbitorii ambelor limbi pot comunica ușor unii cu alții. Cele două limbi diferă una de alta mai mult în forma scrisă. Întotdeauna au existat multe grupuri etnice diferite în ******ia. În mod natural, asta a avut urmări și asupra limbii.

A fost influențată de numeroase alte limbi. Țări străine, precum Serbia, au influențat în mod special limba _______. Vocabularul acestei limbi conține termeni din rusă, turcă și engleză. O varietate lingvistică ca aceasta nu se întâlnește des. De aceea e dificil pentru această limbă să se impună ca o limbă proprie. Literatura _______ a suferit în mod excepțional din această cauză. ******eana este acum considerată ca o limbă standard. Este, astfel, o parte importantă a identității ******ene.