română » engleză UK   În taxi


38 [treizeci şi opt]

În taxi

-

+ 38 [thirty-eight]

+ In the taxi

Click aici pentru a vedea textul:   
românăEnglish UK
Chemaţi vă rog un taxi. Pl---- c--- a t---. +
Cât costă până la gară? Wh-- d--- i- c--- t- g- t- t-- s------? +
Cât costă până la aeroport? Wh-- d--- i- c--- t- g- t- t-- a------? +
   
Vă rog drept înainte. Pl---- g- s------- a----. +
Vă rog aici la dreapta. Pl---- t--- r---- h---. +
Vă rog acolo la colţ la stânga. Pl---- t--- l--- a- t-- c-----. +
   
Mă grăbesc. I’- i- a h----. +
Am timp. I h--- t---. +
Vă rog să conduceţi mai încet. Pl---- d---- s-----. +
   
Vă rog să opriţi aici. Pl---- s--- h---. +
Aşteptaţi un moment vă rog. Pl---- w--- a m-----. +
Mă întorc imediat. I’-- b- b--- i----------. +
   
Vă rog să-mi daţi o chitanţă. Pl---- g--- m- a r------. +
Nu am bani mărunţi. I h--- n- c-----. +
Este bine aşa, restul este pentru dumneavoastră. Th-- i- o---- p----- k--- t-- c-----. +
   
Duceţi-mă la această adresă. Dr--- m- t- t--- a------. +
Duceţi-mă la hotelul meu. Dr--- m- t- m- h----. +
Duceţi-mă la ştrand. Dr--- m- t- t-- b----. +
   

Geniile limbilor

Majoritatea oamenilor sunt fericiţi atunci când vorbesc o singură limbă străină. Dar există şi persoane care stăpânesc peste 70 de limbi. Aceste persoane vorbesc aceste limbi în mod coerent şi le scriu corect. Am putea spune că sunt hiperpoligloţi. Fenomenul multilingvismului este cunoscut de secole. Există mai multe rapoarte asupra unor oameni cu un astfel de talent. Încă nu a fost bine cercetat de unde provine această abilitate. Există diverse teorii ştiinţifice cu privire la acest lucru. Unii cred că creierul persoanelor multilingve este structurat diferit. Această diferență se observă mai ales în Centrul Broca. Vorbirea se formează în această parte a creierului. Celulele din această zonă sunt construite diferit la persoanele poliglote. Este posibil ca acesta să fie motivul pentru care ele procesează mai bine informaţiile.

Cu toate acestea, nu există studii suplimentare pentru a confirma această teorie. Poate că ceea ce este decisiv este doar o motivație de excepţie. Copiii învață foarte repede limbi străine de la alți copii. Acest lucru se datorează faptului că ei vor să se integreze în joc. Ei doresc să devină o parte a grupului și de a comunica cu ceilalți. Acestea fiind spuse, succesul lor de învățare depinde de voința lor de a fi integraţi. O altă teorie presupune faptul că materia cerebrală se dezvoltă prin învățare. Astfel, cu cât învăţăm mai mult, cu atât învăţatul devine mai uşor. Limbile care sunt asemănătoare sunt mai uşor de învăţat. Deci, o persoană care vorbește daneză învață să vorbească suedeză sau norvegiană mai repede. Multe întrebări sunt încă fără răspuns. Ce este sigur, însă, este că inteligența nu joacă un rol în acest sens. Unii oameni vorbesc mai multe limbi, în ciuda inteligenței scăzute. Dar chiar și cel mai mare geniu lingvistic are nevoie de multă disciplină. Acest lucru este un pic mai reconfortant, nu?
Ghici ce limbă e asta!
******a este printre limbile care domină piața cărților. Mari cărți din literatura mondială au fost scrise de autori ruși. De aceea există foarte multe cărți traduse din limba _______. Rușii citesc cu plăcere noi texte, așa că traducătorii au mereu câte ceva de lucru. ******a este limba nativă a peste 160 de milioane de oameni. Adițional, multe persoane din alte țări slavice vorbesc ******a. Asta face din _______ cea mai răspândită limbă din Europa.

Aproape 280 de milioane de oameni vorbesc ******a în întreaga lume. Ca limbă slavică, de est, ******a este înrudită cu ucraineana și bela******a. Gramatica limbii ******e este structurată foarte sistematic. Asta este un avantaj pentru persoanele care gândesc analitic și logic. ******a este o limbă care merită învățată! ******a este o limbă importantă atât în știință, cât și în artă sau tehnologie. Și nu ar fi plăcut să poți citi faimoasele opere literare în forma lor originală?