română » engleză UK   La cinematograf


45 [patruzeci şi cinci]

La cinematograf

-

+ 45 [forty-five]

+ At the cinema

Click aici pentru a vedea textul:   
românăEnglish UK
Vrem să mergem la cinematograf. We w--- t- g- t- t-- c-----. +
Astăzi rulează un film bun. A g--- f--- i- p------ t----. +
Filmul este nou. Th- f--- i- b---- n--. +
   
Unde este casieria? Wh--- i- t-- c--- r-------? +
Mai sunt locuri libere? Ar- s---- s---- a--------? +
Cât costă biletele de intrare? Ho- m--- a-- t-- a-------- t------? +
   
Când începe reprezentaţia? Wh-- d--- t-- s--- b----? +
Cât durează filmul? Ho- l--- i- t-- f---? +
Se pot rezerva bilete? Ca- o-- r------ t------? +
   
Vreau să stau în spate. I w--- t- s-- a- t-- b---. +
Vreau să stau în faţă. I w--- t- s-- a- t-- f----. +
Vreau să stau la mijloc. I w--- t- s-- i- t-- m-----. +
   
Filmul a fost captivant. Th- f--- w-- e-------. +
Filmul nu a fost plictisitor. Th- f--- w-- n-- b-----. +
Dar cartea aferentă filmului a fost mai bună. Bu- t-- b--- o- w---- t-- f--- w-- b---- w-- b-----. +
   
Cum a fost muzica? Ho- w-- t-- m----? +
Cum au fost actorii? Ho- w--- t-- a-----? +
Există subtitrări în limba engleză? We-- t---- E------ s--------? +
   

Limba şi muzica

Muzica este un fenomen universal. Toate popoarele de pe pământ creează muzică. Muzica este înțeleasă în toate culturile. Un studiu științific a demonstrat acest lucru. Muzica occidentală a fost cântată unui trib complet izolat. Acest trib african nu a avut acces la lumea modernă. Cu toate acestea, ei au recunoscut, atunci când au auzit cântece vesele sau triste. Nu a fost studiată deocamdată cauza acestui lucru. Muzica pare a fi o limbă fără limite. Și am învățat, într-un fel sau altul, cum s-o interpretăm corect. Cu toate acestea, muzica nu are nici un avantaj evolutiv. Pentru a o putea înţelege, o asociem cu limba noastră. Pentru că muzica și limba sunt un tot.

Ele sunt prelucrate la fel in creier. De asemenea, ele funcționează în mod similar. Ambele combină tonuri şi sunete în conformitate cu norme specifice. Chiar și bebeluşii înțeleg muzica, au învăţat-o în pântece. Acolo aud melodicitatea limbii materne. Apoi, când vin în lume, ei pot înțelege muzica. Se poate spune că muzica imită melodicitatea limbilor. Emoția este, de asemenea, exprimată prin rapiditate, atât prin limbaj, cât și prin muzică. Deci, folosind cunoştinţele noastre lingvistice, înțelegem emoţiile muzicale. În schimb, oamenii muzicali învaţă adesea mai ușor limbile străine. Mulți muzicieni memorează limbile străine precum melodiile. În acest sens, îşi pot aminti mai bine limbile. Interesant este faptul că cântecele de leagăn din întreaga lume sună foarte asemănător. Acest lucru dovedește cât de internațional este limbajul muzicii. Și este, probabil, cea mai frumoasă dintre toate limbile...
Ghici ce limbă e asta!
_______ este limba nativă a aproximativ 75 de milioane de oameni. Este considerată parte a grupului de limbi dravidiene. _______ este vorbită cel mai mult în sud-estul Indiei. Este a treia limbă ca număr de vorbitori din India, după hindi și bengali. Mai devreme în timp, existau diferențe mari între limba vorbită și cea scrisă. S-ar fi putut spune chiar că era vorba de două limbi diferite. Apoi, limba scrisă s-a modernizat astfel încât a fost utilizată peste tot.

_______ se împarte în multe dialecte, deși cele nordice sunt considerare, în mod special, pure. Pronunția nu este ușoară. Ar trebui practicată cu un vorbitor nativ. _______ se scrie cu un script propriu. Aceasta este un alfabet hibrid, cu scriere prin silabe. O trăsătură specială a scriptului este forma sa rotundă. Aceste forme sunt tipice pentru scripturile indiene. Învățați _______ - aveți multe de descoperit!