română » engleză UK   Cumpărături


54 [cincizeci şi patru]

Cumpărături

-

+ 54 [fifty-four]

+ Shopping

Click aici pentru a vedea textul:   
românăEnglish UK
Vreau să cumpăr un cadou. I w--- t- b-- a p------. +
Dar nimic prea scump. Bu- n------ t-- e--------. +
Poate o geantă? Ma--- a h------? +
   
Ce culoare doriţi? Wh--- c---- w---- y-- l---? +
Negru, maro sau alb? Bl---- b---- o- w----? +
Una mare sau una mică? A l---- o-- o- a s---- o--? +
   
Pot s-o văd pe aceasta? Ma- I s-- t--- o--- p-----? +
Este din piele? Is i- m--- o- l------? +
Sau este din material sintetic? Or i- i- m--- o- p------? +
   
Din piele, normal. Of l------- o- c-----. +
Este o calitate deosebit de bună. Th-- i- v--- g--- q------. +
Şi geanta chiar merită preţul. An- t-- b-- i- r----- v--- r---------. +
   
Aceea îmi place. I l--- i-. +
Pe aceea o iau. I’-- t--- i-. +
O pot eventual schimba? Ca- I e------- i- i- n-----? +
   
Bineînţeles. Of c-----. +
O împachetăm pentru cadou. We--- g--- w--- i-. +
Dincolo este casieria. Th- c------ i- o--- t----. +
   

Cine înţelege pe cine?

Sunt aproape 7 miliarde de oameni pe Pământ. Toţi au cîte o limbă. Din păcate, ea nu este mereu aceeaşi. Aşadar, pentru a putea vorbi cu alte nationalităţi, trebuie să învăţăm limbi stăine. Deseori este dificil. Dar există limbi care se aseamăna foarte mult. Interlocutorii se înţeleg dar fără a stăpani cealaltă limbă. Acest fenomen se numeşte înţelegere reciprocă . Putem remarca două variante. Prima este înţelegerea reciprocă orală . Interlocutorii se înţeleg când vorbesc. Dar nu înţeleg forma scrisă a celeilalte limbi. Aceasta se întamplă pentru că limbile au forma scrisă diferită.

Un exemplu ar fi limbile hindi şi urdu. Înţelegerea reciprocă scrisă este cea de-a doua variantă. În acest caz, cealaltă limbă este înţeleasă în forma sa scrisă. Dar interlocutorii nu se înţeleg unul pe altul când comunică în scris. Motivul este o pronunţie complet diferită. Germana si neerlandeza pot fi date ca exemplu. Majoritatea limbilor asemănătoare conţin cele două variante. Adică ele sunt înţelese oral şi scris. Rusa şi ucrainiana sau tailandeza şi lao pot fi exemple în acest sens. Dar mai există o formă asimetrică de înţelegere reciprocă. Este cazul în care interlocutorii nu se înţeleg atât de bine în cele două direcţii. Portughezii îi înţeleg mai bine pe spanioli decât spaniolii pe portughezi. Austriecii îi înţeleg mai bine pe germani decât germanii pe austrieci. În aceste exemple, pronunţia sau dialectul pot fi o barieră. Dacă cineva vrea sa comunice bine, trebuie să mai înveţe...
Ghici ce limbă e asta!
_______ este una din cele unsprezece limbi oficiale ale Africii de Sud. A fost limba fermierilor olandezi colonialiști. Aceștia s-au așezat în Africa, în timpul coloniale. Originea lor se poate urmări până undeva în secolul al 17-lea al Olandei. Prin urmare, limba aparține familiei de limbi vest-germanice. Totuși, ea și-a schimbat forma și structura de-a lungul timpului. Gramatica limbii _______ este mult mai simplă decât cea a olandezei de astăzi.

De asemenea, conține și numeroase elemente care au fost împrumutate din limba engleză. Aceasta s-a întâmplat deoarece englezii și-au întemeiat și ei colonii în regiune. _______ este o limbă care se înțelege, totuși, și în alte părți ale lumii decât Africa de Sud. Este vorbită și în Namibia, Zimbabwe și Botswana. Se estimează că un număr de peste 20 de milioane de oameni înțeleg limba _______. Este limba nativă a peste 7 milioane de locuitori ai Africii de Sud. Alți oameni vorbesc limba ca cea de-a doua sau a treia limbă. O persoană se poate înțelege ușor în multe regiuni ale Africii doar cu _______. De aceea, este avantajos să învățați această relativ simplă limbă.