română » engleză UK   Citit şi scris


6 [şase]

Citit şi scris

-

+ 6 [six]

+ Reading and writing

Click aici pentru a vedea textul:   
românăEnglish UK
Eu citesc. I r---. +
Eu citesc o literă. I r--- a l----- (c--------). +
Eu citesc un cuvânt. I r--- a w---. +
   
Eu citesc o propoziţie. I r--- a s-------. +
Eu citesc o scrisoare. I r--- a l-----. +
Eu citesc o carte. I r--- a b---. +
   
Eu citesc. I r---. +
Tu citeşti. Yo- r---. +
El citeşte. He r----. +
   
Eu scriu. I w----. +
Eu scriu o literă. I w---- a l----- (c--------). +
Eu scriu un cuvânt. I w---- a w---. +
   
Eu scriu o propoziţie. I w---- a s-------. +
Eu scriu o scrisoare. I w---- a l-----. +
Eu scriu o carte. I w---- a b---. +
   
Eu scriu. I w----. +
Tu scrii. Yo- w----. +
El scrie. He w-----. +
   

Internaţionalismele

Globalizarea nu se opreşte doar la nivelul limbilor. Acest lucru este demonstrat prin creşterea numărului de ‘internaţionalisme’. Internaţionalismele sunt cuvinte care există în mai multe limbi. Aceste cuvinte au un sens identic sau asemănător. Pronunţia este deseori aceeaşi. Scrierea cuvintelor este, de asemenea, foarte similară. Interesant este modul de răspândire a internaţionalismelor. Ele nu ţin cont de graniţe. Nici de cele geografice. Nici de cele lingvistice. Există cuvinte înţelese pe fiecare continent. Cuvântul hotel este un bun exemplu în acest sens. Acesta există aproape în întreaga lume.

Numeroase internaţionalisme sunt rezultate din ştiinţă. Termenii tehnici se răspândesc la fel de repede pe întregul glob. Internaţionalismele vechi au o rădăcină comună. Ele au evoluat din acelaşi cuvânt. Totuşi, majoritatea internaţionalismelor sunt de obicei împrumutate. Mai exact, cuvintele sunt pur şi simplu intergrate în alte limbi. În adoptarea lor, un rol important îl au cercurile culturale. Fiecare civilizaţie are propriile sale tradiţii. Iată de ce noile concepte nu se impun mereu peste tot. Normele culturale decid ce idei vor fi adoptate. Anumite lucruri nu există decât în anumite părţi ale lumii. Altele se răspândesc foarte repede în întreaga lume. Însă când aceste lucruri se răspândesc, acelaşi lucru se întâmplă şi cu numele lor. Iată de ce internaţionalismele sunt atât de încântătoare! Atunci când descoperim limbi, descoperim întotdeauna şi culturi.
Ghici ce limbă e asta!
******a este limba cu cei mai mulți vorbitori din întreaga lume. Asta fiind spus, trebuie spus și că nu există o singură limbă _______, ci mai multe. Ele aparțin toate familiei de limbi sino-tibetane. Un număr total de aproape 1,3 miliarde de oameni vorbesc o limbă _______. Majoritatea acestor oameni locuiesc în Republica Populară _______ sau în Taiwan. Limba _______ cea mai extinsă este ******a standard, cunoscută și sub numele de limba mandarină. Ca limbă oficială a Republicii Populare ******e, este și limba nativă a 850 milioane de oameni.

Alte limbi ******e sunt deseori recunoscute ca dialecte. Mandarina este înțeleasă de către aproape toți vorbitorii de limbă _______. Orice limbă _______ are un sistem comun de scriere care e vechi de circa 4000-5000 de ani. Din acest motiv, ******a are cea mai lungă tradiție literară din orice altă limbă. Caracterele ******ești sunt mult mai dificile decât sistemul alfabetic. Gramatica este relativ ușor de învățat, ceea ce permite unui utilizator avansarea rapidă. Astăzi, din ce în ce mai mulți oameni doresc să învețe ******a. Faceți-vă curaj - ******a este limba viitorului!