română » engleză UK   Să pui întrebări 1


62 [şaizeci şi doi]

Să pui întrebări 1

-

+ 62 [sixty-two]

+ Asking questions 1

Click aici pentru a vedea textul:   
românăEnglish UK
a învăţa to l---n +
Învaţă elevii mult? Do t-- s------- l---- a l--? +
Nu, ei învaţă puţin. No- t--- l---- a l-----. +
   
a întreba to a-k +
Îl întrebaţi des pe profesor? Do y-- o---- a-- t-- t------ q--------? +
Nu, nu îl întreb des. No- I d---- a-- h-- q-------- o----. +
   
a răspunde to r---y +
Răspundeţi, vă rog. Pl---- r----. +
Răspund. I r----. +
   
a lucra to w--k +
El tocmai lucrează? Is h- w------ r---- n--? +
Da, el tocmai lucrează. Ye-- h- i- w------ r---- n--. +
   
a veni to c--e +
Veniţi? Ar- y-- c-----? +
Da, venim imediat. Ye-- w- a-- c----- s---. +
   
a locui to l--e +
Locuiţi în Berlin? Do y-- l--- i- B-----? +
Da, locuiesc în Berlin. Ye-- I l--- i- B-----. +
   

Dacă vrem să vorbim, trebuie să scriem!

Nu este întotdeauna uşor să învăţăm limbi străine. Deseori, elevilor le este destul de greu să vorbească la început. Mulţi nu îndrăznesc să formuleze propoziţii în limba străină. Le este frică să nu greşească. Pentru acest tip de elevi, scrisul poate fi o soluţie. Dacă vrem să învăţăm să vorbim bine, trebuie să scriem cât de mult posibil. Scrisul ne ajută să ne obişnuim cu noua limbă. Sunt mai multe motive. Scrierea nu funcţionează precum limbajul. Este un proces mult mai complex. Când scriem, alegem cuvintele cu mai multă grijă. Făcând asta, creierul nostru lucrează mai intens cu noua limbă. Iar noi suntem mult mai relaxaţi când scriem.

Nu aşteaptă nimeni răspuns din partea noastră. Astfel, încetul cu încetul, prindem curaj pentru limbă. Pe de altă parte, scrierea dezvoltă creativitatea. Ne simţim mai liberi şi ne jucăm mai mult cu noua limbă. Când scriem, avem mai mult timp la dispoziţie decât atunci când vorbim. Şi lucrul acesta ţine trează memoria. Dar, cel mai mare avantaj al scrisului, este forma impersonală. Adică, putem observa cu precizie rezultatul limbii. Vedem totul mai clar sub ochii noştri. Astfel, ne putem corecta greşelile singuri şi putem învăţa din mers. În principiu, nu este important ce scrii în limba străină. Ceea ce contează este să formulăm propoziţii scrise în mod regulat. Dacă vrei să exersezi, îţi poţi cauta un prieten din străinătate. Şi intr-o zi să vă şi intâlniţi faţă în faţă. Şi veţi vedea atunci că e mult mai uşor să vorbiţi.
Ghici ce limbă e asta!
******a este limba nativă a peste 90 de milioane de oameni. Aceste persoane trăiesc în primul rând în ******ia, Austria și Elveția. ******a este vorbită și în comunități din Bulgaria, nordul Italiei și Luxemburg. Suplimentar vorbitorilor nativi, alți peste 80 de milioane de oameni înțeleg și vorbesc ******a. ******a este una din cele mai studiate limbi străine. Aparține limbilor vest-******ice, precum engleza și olandeza. Este influențată de alte limbi, de secole.

Asta se întâmplă în special pentru că regiunea lingvistică este localizată în mijlocul Europei. În zilele noastre, termeni englezi sunt cu precădere integrați în vocabularul ******. O altă trăsătură principală a limbii ******e este faptul că cuprinde numeroase dialecte. Acestea au o importanță scăzută, totuși. Limbajul standard devine din ce în ce mai extins, în special datorită mass-media. Din cauza asta, multe școli doresc să predea din nou dialectele locale. Gramatica _______ nu e ușoară, dar merită să faci efortul! ******a este printre primele zece limbi importante ale lumii.