română » engleză UK   „a avea voie” ceva


73 [şaptezeci şi trei]

„a avea voie” ceva

-

+ 73 [seventy-three]

+ to be allowed to

Click aici pentru a vedea textul:   
românăEnglish UK
Ai voie să conduci deja? Ar- y-- a------ a------ t- d----? +
Ai voie să bei deja alcool? Ar- y-- a------ a------ t- d---- a------? +
Ai voie să călătoreşti deja singur în străinătate? Ar- y-- a------ a------ t- t----- a----- a----? +
   
a avea voie ma- / t- b- a-----d +
Avem voie să fumăm aici? Ma- w- s---- h---? +
Se poate fuma aici? Is s------ a------ h---? +
   
Se poate plăti cu carte de credit? Ma- o-- p-- b- c----- c---? +
Se poate plăti cu cec? Ma- o-- p-- b- c----- / c---- (a-.)? +
Se poate plăti numai cash? Ma- o-- o--- p-- i- c---? +
   
Am voie să dau şi eu un telefon? Ma- I j--- m--- a c---? +
Am voie să întreb şi eu ceva? Ma- I j--- a-- s--------? +
Am voie să spun şi eu ceva? Ma- I j--- s-- s--------? +
   
Nu are voie să doarmă în parc. He i- n-- a------ t- s---- i- t-- p---. +
Nu are voie să doarmă în maşină. He i- n-- a------ t- s---- i- t-- c--. +
Nu are voie să doarmă în gară. He i- n-- a------ t- s---- a- t-- t---- s------. +
   
Putem lua loc? Ma- w- t--- a s---? +
Ne daţi vă rugăm meniul? Ma- w- h--- t-- m---? +
Putem plăti separat? Ma- w- p-- s---------? +
   

Cum învaţă creierul cuvinte noi

Când învăţăm cuvinte noi, creierul nostru stochează conţinuturi noi. Dar învăţarea nu funcţionează prin repetiţie permanentă. Cum putem memora mai bine cuvintele depinde de mai mulţi factori. Dar cel mai important este să repetăm în mod regulat vocabularul. Doar cuvintele pe care le citim sau le scriem des sunt memorate. Am putea spune că aceste cuvinte sunt învăţate ca imagini. Acest principiu al învăţării există şi la cimpanzei. Ei pot învăţa ‘să citească’ cuvinte dacă le văd suficient de des. Chiar dacă nu înţeleg cuvintele, le recunosc forma. Pentru a vorbi fluent o limbă, avem nevoie de cuvinte. Pentru asta, vocabularul trebuie să fie bine organizat. Pentru că memoria noastră funcţionează ca o arhivă. Dacă vrem să găsim repede un cuvânt, ea trebuie să ştie unde să caute.

De aceea este de preferat să învăţăm cuvintele într-un context precis. Astfel, creierul nostru poate deschide sertăraşul potrivit. Dar noi nu putem uita ce am învăţat. În acest caz, cunoştinţele trec din memoria activă în cea pasivă. Când uităm, ne eliberăm de ce nu avem nevoie. Astfel, creierul nostru face loc altor lucruri noi şi mai importante. De aceea este bine să ne actualizăm regulat cunoştinţele. Dar ce se găseşte în memoria pasivă nu este pierdut pentru totdeauna. Cănd vedem un cuvânt pe care l-am uitat, ni-l amintim din nou. A doua oară îl învăţăm mult mai uşor decât prima oară. Dacă vrem să ne îmbogăţim vocabularul, trebuie să ne găsim noi activităţi plăcute. Pentru că fiecare dintre noi are anumite interese. De aceea, avem aproape mereu aceleaşi ocupaţii. Dar o limbă conţine multe câmpuri lexicale diferite. Cine este interesat de politică ar trebui să citească şi ziare sportive din când în când !
Ghici ce limbă e asta!
******ziana este vorbită de mai mult de 160 de milioane de oameni. Este limba nativă a aproape 30 de milioane, doar. Asta se întâmplă deoarece aproape 500 de grupuri etnice diferite trăiesc în ******sia. Aceste grupuri vorbesc 250 de limbi diferite care se despart, la rândul lor, în mai multe dialecte. O varietate lingvistică ca aceasta poate duce în mod natural la multe probleme. Astăzi, ******zia a implementat o limbă standardizată la nivel național. Aceasta este cea predată în fiecare școală, suplimentar față de cea nativă.

******ziana este considerată că aparține grupului de limbi austroneziene. Este foarte apropiată de malaieziană, atât de apropiată încât cele două limbi sunt considerate aproape identice. Sunt multe avantaje ale învățării limbii ******ziene. Regulile gramaticale nu sunt atât de complicate. Ortografia nu este foarte dificilă. Pronunția se poate baza pe forma scrisă. Multe cuvinte ******ziene provin din alte limbi, care fac ca limba să poate fi învățată cu ușurință. Iar ******ziana va deveni în curând una din cele mai importante limbi din lume!