română » engleză UK   a „argumenta” ceva 1


75 [şaptezeci şi cinci]

a „argumenta” ceva 1

-

+ 75 [seventy-five]

+ giving reasons 1

Click aici pentru a vedea textul:   
românăEnglish UK
De ce nu veniţi? Wh- a----- y-- c-----? +
Vremea este aşa de rea. Th- w------ i- s- b--. +
Nu vin pentru că este vremea aşa de rea. I a- n-- c----- b------ t-- w------ i- s- b--. +
   
De ce nu vine? Wh- i---- h- c-----? +
El nu este invitat. He i---- i------. +
El nu vine pentru că nu este invitat. He i---- c----- b------ h- i---- i------. +
   
De ce nu vii? Wh- a----- y-- c-----? +
Nu am timp. I h--- n- t---. +
Nu vin pentru că nu am timp. I a- n-- c----- b------ I h--- n- t---. +
   
De ce nu rămâi? Wh- d---- y-- s---? +
Mai trebuie să lucrez. I s---- h--- t- w---. +
Nu rămân pentru că mai trebuie să lucrez. I a- n-- s------ b------ I s---- h--- t- w---. +
   
De ce plecaţi deja? Wh- a-- y-- g---- a------? +
Sunt obosit. I a- t----. +
Plec pentru că sunt obosit. I’- g---- b------ I-- t----. +
   
De ce plecaţi deja? Wh- a-- y-- g---- a------? +
Este deja târziu. It i- a------ l---. +
Plec pentru că deja este târziu. I’- g---- b------ i- i- a------ l---. +
   

Limba maternă = emoţională, limba străină = raţională ?

Când învăţăm limbi străine, ne stimulăm creierul. Gândirea noastră se schimbă în timp ce invăţăm. Devenim mai creativi şi mai flexibili. Gândirea complexă are loc mai uşor la persoanele multilingve. Memoria este exersată prin învăţare. Cu cât învăţăm mai mult, cu atât memoria funcţionează mai bine. Persoanele care au învăţat mai multe limbi, învaţă alte lucruri mult mai repede. Se se pot concentra mai mult timp asupra unui lucru. Iată de ce acestea pot rezolva probleme mult mai repede. Persoanele multilingve pot, de asemenea, să ia decizii mult mai uşor. Dar modul în care iau decizii depinde şi de limbă. Limba în care gândim ne influenţează deciziile. Psihologii au examinat mai mulţi subiecţi.

Toţi subiecţii erau bilingvi. Mai vorbeau încă o limbă pe lângă cea maternă. Subiecţii trebuiau să răspundă la o întrebare. Era vorba despre cum rezolvau o problemă. Subiecţii trebuiau să aleagă între două opţiuni. Una dintre ele era mai riscantă decât cealaltă. Persoanele examinate trebuiau să răspundă la întrebare în cele două limbi. Şi răspunsurile se schimbau când limbile se schimbau! Când vorbeau limba maternă, subiecţii alegeau riscul. Dar când vorbeau limba străină, luau decizii mai sigure. După această experienţă, subiecţii trebuiau să facă pariuri. Aici, s-a constatat o diferenţă clară. Când foloseau limba străină, erau mai raţionali. Cercetătorii cred că ne concentrăm mai mult când vine vorba de limba străină. Şi asta se întâmplă pentru că luăm deciziile raţional, nu emoţional.
Ghici ce limbă e asta!
Limba _______ este cu siguranță una din cele mai fascinante. Mulți oameni consideră sistemul de scriere cu precădere interesant. E compus din simboluri chinezești și două silabare. O altă caracteristică a limbii ******eze este că are foarte multe dialecte. Acestea diferă între ele, uneori chiar semnificativ. E uneori o realitate că doi vorbitori din două regiuni diferite să nu se înțeleagă între ei. ******eza are un accent melodic.

Dacă un cuvânt trebuie să fie accentuat, sonoritatea cu care este pronunțat nu va crește. Timbrul sunetului variază. Aproape 130 de milioane de oameni vorbesc ******eza. Sigur, majoritatea lor locuiesc în ******ia. Există grupuri mari de vorbitori și în Brazilia și America de Nord. Aceștia sunt descendenți ai emigranților ******ezi. Dar în realitate doar puțini vorbesc ******eza ca a doua limbă. Ceea ce constituie o motivație să învățăm această limbă excitantă!