română » engleză UK   a „argumenta” ceva 3


77 [şaptezeci şi şapte]

a „argumenta” ceva 3

-

+ 77 [seventy-seven]

+ giving reasons 3

Click aici pentru a vedea textul:   
românăEnglish UK
De ce nu mâncaţi tortul? Wh- a----- y-- e----- t-- c---? +
Trebuie să slăbesc. I m--- l--- w-----. +
Nu îl mănânc pentru că trebuie să slăbesc. I’- n-- e----- i- b------ I m--- l--- w-----. +
   
De ce nu beţi berea? Wh- a----- y-- d------- t-- b---? +
Mai trebuie să conduc. I h--- t- d----. +
Nu o beau pentru că mai trebuie să conduc. I’- n-- d------- i- b------ I h--- t- d----. +
   
De ce nu bei cafeaua? Wh- a----- y-- d------- t-- c-----? +
Este rece. It i- c---. +
Nu o beau pentru că este rece. I’- n-- d------- i- b------ i- i- c---. +
   
De ce nu bei ceaiul? Wh- a----- y-- d------- t-- t--? +
Nu am zahăr. I h--- n- s----. +
Nu îl beau pentru că nu am zahăr. I’- n-- d------- i- b------ I d---- h--- a-- s----. +
   
De ce nu mâncaţi supa? Wh- a----- y-- e----- t-- s---? +
Nu am comandat-o. I d----- o---- i-. +
Nu o mănânc pentru că nu am comandat-o. I’- n-- e----- i- b------ I d----- o---- i-. +
   
De ce nu mâncaţi carnea? Wh- d---- y-- e-- t-- m---? +
Eu sunt vegetarian. I a- a v---------. +
Nu o mănânc pentru că sunt vegetarian. I’- n-- e----- i- b------ I a- a v---------. +
   

Gesturile ajută la învăţarea vocabularului

Când învăţăm vocabularul, creierul nostru are mult de lucru. El trebuie să stocheze fiecare cuvânt nou. Dar ne putem susţine creierul în timp ce învăţăm. Putem face asta cu ajutorul gesturilor. Gesturile ne ajută memoria. Ea reţine mai bine cuvintele atunci când folosim gestica. Acest lucru a fost demonstrat de un studiu. Cercetătorii le-au dat subiecţilor să înveţe cuvinte. Aceste cuvinte nu existau cu adevărat. Ele aparţineau unei limbi artificiale. Unele cuvinte au fost învăţate de subiecţi cu ajutorul gesturilor. Adică, subiecţii nu făceau altceva decât să asculte sau să citească nişte cuvinte. Cu ajutorul gesturilor, ei imitau semnificaţia cuvintelor.

În timp ce învăţau, le-a fost măsurată activitatea corticală. Cercetătorii au făcut o descoperire importantă. Când cuvintele erau învăţate prin gesturi, mai multe zone din creier erau active. Alături de centrul de limbaj, aveau activitate şi zonele senzo-motrice. Această activitate suplimentară a creierului ne influenţează memoria. Învăţând prin gesturi, se creează reţele complexe. Aceste reţele stochează cuvintele noi în mai multe părţi ale creierului. Astfel, vocabularul poate fi procesat mai eficient. Când vrem să folosim anumite cuvinte, creierul le găseşte mult mai repede. Ele sunt mult mai bine depozitate. Este important ca gestul să aibă legătură cu cuvântul. Creierul recunoaşte când un cuvânt şi un gest nu se potrivesc. Aceste descoperiri pot duce la noi metode de predare. Persoanele care ştiu puţine lucruri despre limbă, o învaţă mai greu. Poate ar învăţa mai uşor dacă ar imita cuvintele prin gesturi.
Ghici ce limbă e asta!
******a este membră a grupului de limbi romanice. Este strâns înrudită cu spaniola, franceza și italiana. Este vorbită în Andorra, în regiunea _______ a Spaniei și pe Insulele Baleare. ******a este vorbită și în anumite părți ale Aragonului și Valenciei. Un număr total de 12 milioane de oameni vorbesc și înțeleg ******a. Limba a început să se vorbească intens din perioada secolelor 8-10, în special în regiunea Pyrenne. S-a răspândit apoi către sud și est, prin cuceririle teritoriale de atunci.

E important să reținem: ******a nu este un dialect al spaniolei. A evoluat din latina vulgară și este considerată o limbă independentă. De aceea spaniolii și latin-americanii nu o prea înțeleg. Multe structuri ale limbii ******e sunt similare cu ale altor limbi romanice. Dar sunt și multe alte aspecte care nu apar în alte limbi. Vorbitorii de _______ sunt foarte mândri de limba lor. A învăța ******a face parte din obiectivul promovat de multe grupuri politice, în secolele recente. Învățați ******a - această limbă are viitor!