română » engleză UK   Ora


8 [opt]

Ora

-

+ 8 [eight]

+ The time

Click aici pentru a vedea textul:   
românăEnglish UK
Scuzaţi-mă! Ex---- m-! +
Cât este ora, vă rog? Wh-- t--- i- i-- p-----? +
Mulţumesc mult. Th--- y-- v--- m---. +
   
Este ora unu. It i- o-- o------. +
Este ora doi. It i- t-- o------. +
Este ora trei. It i- t---- o------. +
   
Este ora patru. It i- f--- o------. +
Este ora cinci. It i- f--- o------. +
Este ora şase. It i- s-- o------. +
   
Este ora şapte. It i- s---- o------. +
Este ora opt. It i- e---- o------. +
Este ora nouă. It i- n--- o------. +
   
Este ora zece. It i- t-- o------. +
Este ora unsprezece. It i- e----- o------. +
Este ora doisprezece. It i- t----- o------. +
   
Un minut are şaizeci de secunde. A m----- h-- s---- s------. +
O oră are şaizeci de minute. An h--- h-- s---- m------. +
O zi are douăzeci şi patru de ore. A d-- h-- t---------- h----. +
   

Familiile lingvistice

Aproximativ 7 miliarde de oameni trăiesc pe pământ. Iar aceştia vorbesc aproximativ 7000 de limbi! Ca şi oamenii, limbile se pot asemăna. Adică, ele sunt originare dintr-o limbă comună. Dar există şi limbi complet izolate. Ele nu sunt legate genetic de nicio altă limbă. În Europa, de exemplu, limba bască este considerată o limbă izolată. Dar majoritatea limbilor au ‘părinţi’, ‘copii’ sau ‘fraţi şi surori’. Ele aparţin aşadar unei familii lingvistice specifice. Puteţi recunoaşte cât de asemănătoare sunt limbile, prin comparaţie. Până la ora actuală, lingviştii au descoperit aproximativ 300 de entităţi genetice. Printre acestea, există 180 de familii, compuse din mai mult de o singură limbă. Restul constituie 120 de limbi izolate.

Cea mai mare familie este familia indo-europeană. Ea cuprinde în jur de 280 de limbi. Aceasta include limbile romanice, germanice şi slave. Există peste 3 miliarde de vorbitori de pe toate continentele! Familia sino-tibetană predomină în Asia. Ea regrupează peste 1,3 miliarde de vorbitori. Limba sino-tibetană cea mai importantă este chineza. În Africa, există a treia mare familie de limbi. Este denumită după zona geografică: Niger-Congo. Acesteia îi aparţin ‘doar’ 350 milioane de vorbitori. Cea mai importantă limbă din această familie este swahili. În majoritatea cazurilor, cu cât este mai apropiată legătura, cu atât se poate înţelege mai mult. Oamenii care vorbesc limbi înrudite se înţeleg bine. Ei pot învăţa cealaltă limbă relativ repede. Aşadar, învăţaţi limbi străine,reuniunile familiale sunt mereu agreabile!
Ghici ce limbă e asta!
******a este limba nativă a peste 90 de milioane de oameni. Aceste persoane trăiesc în primul rând în ******ia, Austria și Elveția. ******a este vorbită și în comunități din Bulgaria, nordul Italiei și Luxemburg. Suplimentar vorbitorilor nativi, alți peste 80 de milioane de oameni înțeleg și vorbesc ******a. ******a este una din cele mai studiate limbi străine. Aparține limbilor vest-******ice, precum engleza și olandeza. Este influențată de alte limbi, de secole.

Asta se întâmplă în special pentru că regiunea lingvistică este localizată în mijlocul Europei. În zilele noastre, termeni englezi sunt cu precădere integrați în vocabularul ******. O altă trăsătură principală a limbii ******e este faptul că cuprinde numeroase dialecte. Acestea au o importanță scăzută, totuși. Limbajul standard devine din ce în ce mai extins, în special datorită mass-media. Din cauza asta, multe școli doresc să predea din nou dialectele locale. Gramatica _______ nu e ușoară, dar merită să faci efortul! ******a este printre primele zece limbi importante ale lumii.