română » engleză UK   Trecut 2


82 [optzeci şi doi]

Trecut 2

-

+ 82 [eighty-two]

+ Past tense 2

Click aici pentru a vedea textul:   
românăEnglish UK
A trebuit să chemi o salvare? Di- y-- h--- t- c--- a- a--------? +
A trebuit să chemi doctorul? Di- y-- h--- t- c--- t-- d-----? +
A trebuit să chemi poliţia? Di- y-- h--- t- c--- t-- p-----? +
   
Aveţi numărul de telefon? Mai înainte îl aveam încă. Do y-- h--- t-- t-------- n-----? I h-- i- j--- n--. +
Aveţi adresa? Mai înainte o aveam încă. Do y-- h--- t-- a------? I h-- i- j--- n--. +
Aveţi harta oraşului? Mai înainte o aveam încă. Do y-- h--- t-- c--- m--? I h-- i- j--- n--. +
   
A veni la timp? El nu a putut veni la timp. Di- h- c--- o- t---? H- c---- n-- c--- o- t---. +
A găsit drumul? El nu a putut găsi drumul. Di- h- f--- t-- w--? H- c---- n-- f--- t-- w--. +
Te-a înţeles? El nu m-a putut înţelege. Di- h- u--------- y--? H- c---- n-- u--------- m-. +
   
De ce nu ai putut veni la timp? Wh- c---- y-- n-- c--- o- t---? +
De ce nu ai putut găsi drumul? Wh- c---- y-- n-- f--- t-- w--? +
De ce nu l-ai putut înţelege? Wh- c---- y-- n-- u--------- h--? +
   
Nu am putut veni la timp deoarece nu a circulat nici un autobuz. I c---- n-- c--- o- t--- b------ t---- w--- n- b----. +
Nu am putut găsi drumul deoarece nu am avut o hartă a oraşului. I c---- n-- f--- t-- w-- b------ I h-- n- c--- m--. +
Nu l-am putut înţelege deoarece muzica era aşa de tare. I c---- n-- u--------- h-- b------ t-- m---- w-- s- l---. +
   
A trebuit să iau un taxi. I h-- t- t--- a t---. +
A trebuit să cumpăr o hartă a oraşului. I h-- t- b-- a c--- m--. +
A trebuit să opresc radioul. I h-- t- s----- o-- t-- r----. +
   

Învăţăm limbile străine mai bine în străinătate!

Adulţii nu învaţă limbile străine atât de uşor ca şi copiii. Dezvoltarea creierului lor este completă. De aceea este mai greu să facă noi conexiuni. Dar totuşi, mai putem învăţa limbi străine şi ca adulţi! Pentru asta, trebuie să călătorim în ţara unde aceea limbă este vorbită. O limbă străină se învaţă mai bine în străinătate. Cei care şi-au făcut vacanţele în străinătate ştiu asta. Învăţăm o nouă limbă mult mai repede în mediul ei natural. Un nou studiu a ajuns la un rezultat interesant. Acesta arată că putem învăţa diferit o limbă în strainătate. Creierul poate procesa limba străină ca şi cum ar fi limba maternă. Cercetătorii au crezut mult timp că există mai multe procese diferite de învăţare. Un experiment dovedeşte acest lucru.

Un grup de subiecţi trebuia să înveţe o limbă inventată. O parte din subiecţi au mers regulat la cursuri. Cealaltă parte, a învăţat într-un mediu-simulat străin. Aceşti subiecţi trebuiau să se orienteze în acest mediu străin. Toţi oamenii cu care intrau în contact vorbeau noua limbă. Subiecţii erau elevi atipici. Ei aparţineau unei comuniţăţi de vorbitori. Astfel, ei erau obligaţi să se descurce rapid în noua limbă. Apoi, elevii au fost testaţi. Cele două grupuri au obţinut cunoştinţe asemănătoare în ceea ce priveşte noua limbă. Dar creierul procesa diferit limba străină. Activitatea corticală era mai vizibilă pentru cei care au învăţat ‘în străinătate’. Creierul lor trata gramatica limbii străine ca şi gramatica limbii materne. Au fost identificate aceleaşi mecanisme ca cele ale vorbitorilor nativi. O vacanţă lingvistică este cea mai frumoasă şi eficientă formă de a învăţa.
Ghici ce limbă e asta!
_______ se numără printre limbile indo-iraniene. Este vorbită în vestul și centrul Indiei. _______ este limba nativă a peste 70 de milioane de oameni. Din această cauză este pe locul 20 al topului celor mai vorbite limbi din lume. _______ se scrie cu același script ca al limbii hindi. În acest alfabet fiecare simbol reprezintă exact un sunet. Alfabetul are 12 vocale și 36 de consoane.

Numerele sunt relativ complicate. Pentru a număra de la unu la o sută trebuie învățate o sută de cuvinte, fiecare unic. Fiecare număr se învață individual. _______ are 42 de dialecte diferite. Asta spune multe despre dezvoltarea acestei limbi. O altă trăsătură importantă a limbii _______ este lunga sa tradiție literară. Există texte care au peste 1000 de ani vechime. Dacă sunteți interesați de istoria Indiei, trebuie să studiați _______!