română » engleză UK   Trecut 3


83 [optzeci şi trei]

Trecut 3

-

+ 83 [eighty-three]

+ Past tense 3

Click aici pentru a vedea textul:   
românăEnglish UK
a vorbi la telefon to m--- a c--l +
Am vorbit la telefon. I m--- a c---. +
Am vorbit tot timpul la telefon. I w-- t------ o- t-- p---- a-- t-- t---. +
   
a întreba to a-k +
Am întrebat. I a----. +
Am întrebat întotdeauna. I a----- a----. +
   
a povesti to n-----e +
Am povestit. I n-------. +
Am povestit toată povestea. I n------- t-- w---- s----. +
   
a învăţa to s---y +
Am învăţat. I s------. +
Am învăţat toată seara. I s------ t-- w---- e------. +
   
a lucra to w--k +
Am lucrat. I w-----. +
Am lucrat toată ziua. I w----- a-- d-- l---. +
   
a mânca to e-t +
Am mâncat. I a--. +
Am mâncat toată mâncarea. I a-- a-- t-- f---. +
   

Istoria lingvisticii

Oamenii au fost mereu fascinaţi de limbi. De aceea istoria lingvisticii este foarte veche. Lingvistica este studiul sistematic al limbii. Oamenii contemplă limba de mii de ani. Diferitele culturi au dezvoltat sisteme diferite. Astfel s-au născut diferite descrieri ale limbii. Lingvistica de astăzi se bazează pe teorii vechi. Multe tradiţii au pornit din Grecia. Dar lucrarea cea mai veche despre limbă a apărut în India. A fost scrisă acum 3000 de ani de către gramaticianul Sakatayana. În antichitate, filozofi precum Platon studiau singuri limbile. Teoriile lor au fost apoi dezvoltate de către autorii romani. Arabii şi-au creat şi ei propriile tradiţii în secolul 8.

Chiar şi atunci, operele lor conţineau descrieri exacte ale limbii arabe. În timpurile moderne, omul a vrut să găsească originea limbii. Savanţii au fost interesaţi de istoria limbii. În secolul 18, au început să compare limbile. Ei au vrut să afle cum s-au dezvoltat limbile. Mai târziu, s-au concentrat asupra studiului limbii ca sistem. Întrebarea principală a fost cum funcţionează limba. Astăzi, există multe multe direcţii în ceea ce priveşte lingvistica. După anii '50, s-au dezvoltat multe discipline. Acestea au fost puternic influenţate de alte ştiinţe. De exemplu, psiholingvistica sau comunicarea interculturală. Orientările cele mai recente în lingvistică sunt foarte specializate. Lingvistica feministă este un exemplu în acest sens. Aşadar, istoria lingvisticii continuă. Cât timp există limbile, oamenii vor gândi!
Ghici ce limbă e asta!
******eana este limba nativă a aproape 2 milioane de oameni. Aparține grupului de limbi slavice, de sud. Este înrudită mai degrabă cu bulgara. Vorbitorii ambelor limbi pot comunica ușor unii cu alții. Cele două limbi diferă una de alta mai mult în forma scrisă. Întotdeauna au existat multe grupuri etnice diferite în ******ia. În mod natural, asta a avut urmări și asupra limbii.

A fost influențată de numeroase alte limbi. Țări străine, precum Serbia, au influențat în mod special limba _______. Vocabularul acestei limbi conține termeni din rusă, turcă și engleză. O varietate lingvistică ca aceasta nu se întâlnește des. De aceea e dificil pentru această limbă să se impună ca o limbă proprie. Literatura _______ a suferit în mod excepțional din această cauză. ******eana este acum considerată ca o limbă standard. Este, astfel, o parte importantă a identității ******ene.