română » engleză UK   Întrebări – Trecut 1


85 [optzeci şi cinci]

Întrebări – Trecut 1

-

+ 85 [eighty-five]

+ Questions – Past tense 1

Click aici pentru a vedea textul:   
românăEnglish UK
Cât aţi băut? Ho- m--- d-- y-- d----? +
Cât aţi muncit? Ho- m--- d-- y-- w---? +
Cât aţi scris? Ho- m--- d-- y-- w----? +
   
Cum aţi dormit? Ho- d-- y-- s----? +
Cum aţi trecut examenul? Ho- d-- y-- p--- t-- e---? +
Cum aţi găsit drumul? Ho- d-- y-- f--- t-- w--? +
   
Cu cine aţi vorbit? Wh- d-- y-- s---- t-? +
Cu cine v-aţi dat întâlnire? Wi-- w--- d-- y-- m--- a- a----------? +
Cu cine aţi sărbătorit ziua de naștere? Wi-- w--- d-- y-- c-------- y--- b-------? +
   
Unde aţi fost? Wh--- w--- y--? +
Unde aţi locuit? Wh--- d-- y-- l---? +
Ce aţi lucrat? Wh--- d-- y-- w---? +
   
Ce aţi recomandat? Wh-- d-- y-- s------? +
Ce aţi mâncat? Wh-- d-- y-- e--? +
Ce aţi aflat? Wh-- d-- y-- c--- t- k---? +
   
Cât de repede aţi condus? Ho- f--- d-- y-- d----? +
Cât timp aţi zburat? Ho- l--- d-- y-- f--? +
Cât de sus aţi sărit? Ho- h--- d-- y-- j---? +
   

Limbile africane

În Africa se vorbesc multe limbii diferite. Niciun alt continent nu numără atâtea limbi diferite. Diversitatea limbilor africane este impresionantă. Se estimează ca numărul lor este în jur de 2000. Dar ele nu se aseamănă! Din contră, ele sunt, de multe ori, total diferite! Limbile africane fac parte din patru familii de limbi diferite. Unele limbii africane au particularităţi unice în lume. Spre exemplu, unele sunete nu pot fi imitate de străini. În Africa, frontierele naţionale nu sunt mereu şi frontiere lingvistice. În anumite regiuni, există multe limbi diferite. În Tanzania, de exemplu, se vorbesc limbi provenite din patru familii. Printre limbile africane, afrikaans este o excepţie.

Această limbă s-a născut în timpul perioadei coloniale. Atunci s-au întâlnit oamenii de pe mai multe continente. Ei veneau din Africa, Europa si Asia. Din aceste situaţii de contact s-a dezvoltat o limbă nouă. Afrikaans are influenţe din mai multe limbi. Este foarte apropiată de neerlandeză. Azi, afrikaans e vorbită in Africa de Sud şi Namibia. Limba africană cea mai extraordinară este limba tobelor. Practic, orice mesaj poate fi transmis bătând toba. Limbile care folosesc toba ca mijloc de comunicare se numesc limbi tonale. Semnificaţia cuvintelor sau a silabelor depinde de intonaţie. Adică tonul trebuie să fie imitat de tobe. Acest limbaj este înţeles chiar şi de copiii din Africa. Este foarte eficientă. Se poate auzi de la 12 km!
Ghici ce limbă e asta!
******ana este o limbă germanică de nord. Este limba nativă a aproape 5 milioane de oameni. Lucrul excepțional despre _______ este faptul că are două forme standard: Bokmål și Nynorsk. Adică sunt, pur și simplu, două forme recunoscute ale limbii ******ene. Ambele sunt folosite în mod egal în administrație, școală sau media. Datorită mărimii țării, pentru mult timp nu s-a putut stabili o limbă standard.

Dialectele au rămas și s-au dezvoltat, astfel, independent unul de altul. Totuși, fiecare ******an înțelege toate dialectele locale precum și ambele limbi oficiale. Nu există reguli ferme pentru pronunțare în limba _______. Asta din cauză că ambele forme standard sunt predominant scrise. Tipic, local se vorbește dialectul locului. ******ana e foarte similară danezei și suedezei. Vorbitorii acestor limbi pot comunica ușor între ei. ******ana este o limbă foarte interesantă. Și tu ai posibilitatea de a alege pe care din limbile ******ene dorești să o înveți!