română » engleză UK   Trecutul cu verbe modale 2


88 [optzeci şi opt]

Trecutul cu verbe modale 2

-

+ 88 [eighty-eight]

+ Past tense of modal verbs 2

Click aici pentru a vedea textul:   
românăEnglish UK
Fiul meu nu a vrut să se joace cu păpuşa. My s-- d-- n-- w--- t- p--- w--- t-- d---. +
Fiica mea nu a vrut să joace fotbal cu mine. My d------- d-- n-- w--- t- p--- f------- / s----- (a-.). +
Soţia mea nu a vrut să joace şah cu mine. My w--- d-- n-- w--- t- p--- c---- w--- m-. +
   
Copiii mei nu au vrut să se plimbe. My c------- d-- n-- w--- t- g- f-- a w---. +
Nu au vrut să strângă în cameră. Th-- d-- n-- w--- t- t--- t-- r---. +
Nu au vrut să meargă în pat. Th-- d-- n-- w--- t- g- t- b--. +
   
Nu a avut voie să mănânce îngheţată. He w-- n-- a------ t- e-- i-- c----. +
Nu a avut voie să mănânce ciocolată. He w-- n-- a------ t- e-- c--------. +
Nu a avut voie să mănânce bomboane. He w-- n-- a------ t- e-- s-----. +
   
Am avut voie să-mi doresc ceva. I w-- a------ t- m--- a w---. +
Am avut voie să-mi cumpăr o rochie. I w-- a------ t- b-- m----- a d----. +
Am avut voie să-mi iau o pralină. I w-- a------ t- t--- a c--------. +
   
Ai avut voie să fumezi în avion? We-- y-- a------ t- s---- i- t-- a-------? +
Ai avut voie să bei bere în spital? We-- y-- a------ t- d---- b--- i- t-- h-------? +
Ai avut voie să iei câinele cu tine în hotel? We-- y-- a------ t- t--- t-- d-- i--- t-- h----? +
   
În vacanţe copiii aveau voie să stea mult afară. Du---- t-- h------- t-- c------- w--- a------ t- r----- o------ l---. +
Aveau voie să se joace mult în curte. Th-- w--- a------ t- p--- i- t-- y--- f-- a l--- t---. +
Aveau voie să stea treji până târziu. Th-- w--- a------ t- s--- u- l---. +
   

Sfaturi împotriva uitării

Învățarea nu este întotdeauna ușoară. Chiar și atunci când este distractivă, aceasta poate fi obositoare. Dar când învățăm ceva, suntem fericiți. Suntem mândri de noi înșine și de progresul nostru. Din păcate, putem uita ceea ce am învăţat. Aceasta este de multe ori o problemă, în special cu limbile învăţate. Cei mai mulți dintre noi învață una sau mai multe limbi în școală. Această cunoaștere de multe ori se pierde după anii de școală. De abia mai vorbim limba învăţată. Limba noastră maternă, de obicei, domină viața noastră de zi cu zi. Multe limbi străine le vorbim doar în vacanţă. Dar dacă cunoașterea nu este folosită în mod regulat, ea se pierde. Creierul nostru are nevoie de exercițiu.

Se poate spune că acesta funcționează ca un mușchi. Acest mușchi trebuie să fie exersat, în caz contrar acesta va fi mai slab. Dar există modalități de a preveni uitarea. Cel mai important lucru este să se aplice în mod repetat, ceea ce am învățat. Modalităţi consecvente pot ajuta la aceasta. Puteți planifica o mică rutină pentru diferite zile ale săptămânii. Luni, de exemplu, aţi putea citi o carte într-o limbă străină. Ascultați un post de radio străin miercuri. Apoi, vineri, puteţi scrie în jurnal în limba străină. În acest fel alternaţi între lectură, ascultare și scriere. Prin urmare, cunoștințele sunt activate în diferite moduri. Toate aceste exerciții nu trebuie să dureze mult timp, o jumătate de oră este de ajuns. Dar este important să le practicaţi în mod regulat! Studiile arată că ceea ce ai învăţat rămâne în creier zeci de ani. Trebuie doar să redeschideţi sertarele unde se află limbile străine învăţate...
Ghici ce limbă e asta!
******eza este considerată limbă slavică de vest. Este limba nativă a peste 45 de milioane de oameni. Acești oameni trăiesc cu precădere în ******ia și în mai multe țări est-europene. Emigranții ******ezi și-au dus cu ei limba și pe alte continente. Drept rezultat, aproximativ 60 de milioane de vorbitori ******ezi trăiesc în întreaga lume. Este limba slavică cea mai vorbită, după rusă. ******eza este puternic legată de cehă și slovacă.

Limba modernă _______ s-a dezvoltat din diferite dialecte. Astăzi, nu mai există aceste dialecte, deoarece majoritatea ******ezilor folosesc limba standard. Alfabetul ******ez este scris în caractere latine și are 35 de litere. Penultima silabă a unui cuvânt e întotdeauna accentuată. Gramatica conține șapte cazuri și trei genuri. Asta înseamnă că aproape fiecare cuvânt e declinat sau conjugat. Prin urmare, ******eza nu e considerată neapărat cea mai ușoară dintre limbi. Dar va deveni în curând una din cele mai importante limbi europene!