română » engleză UK   Imperativ 1


89 [optzeci şi nouă]

Imperativ 1

-

+ 89 [eighty-nine]

+ Imperative 1

Click aici pentru a vedea textul:   
românăEnglish UK
Eşti atât de leneş – nu mai fi atât de leneş! Yo- a-- s- l--- – d---- b- s- l---! +
Dormi aşa de mult – nu mai dormi aşa de mult! Yo- s---- f-- s- l--- – d---- s---- s- l---! +
Vii prea târziu – nu mai veni aşa de târziu! Yo- c--- h--- s- l--- – d---- c--- h--- s- l---! +
   
Râzi prea tare – nu mai râde aşa de tare! Yo- l---- s- l----- – d---- l---- s- l-----! +
Vorbeşti aşa de încet – nu mai vorbi aşa de încet! Yo- s---- s- s----- – d---- s---- s- s-----! +
Bei prea mult – nu mai bea aşa de mult! Yo- d---- t-- m--- – d---- d---- s- m---! +
   
Fumezi prea mult – nu mai fuma aşa de mult! Yo- s---- t-- m--- – d---- s---- s- m---! +
Munceşti prea mult – nu mai munci aşa de mult! Yo- w--- t-- m--- – d---- w--- s- m---! +
Conduci aşa de repede – nu mai condu aşa de repede! Yo- d---- t-- f--- – d---- d---- s- f---! +
   
Ridicaţi-vă domnule Müller! Ge- u-- M-. M-----! +
Aşezaţi-vă domnule Müller! Si- d---- M-. M-----! +
Rămâneţi pe scaun domnule Müller! Re---- s------ M-. M-----! +
   
Aveţi răbdare! Be p------! +
Lăsaţi-vă timp! Ta-- y--- t---! +
Aşteptaţi un moment! Wa-- a m-----! +
   
Fiţi atent! Be c------! +
Fiţi punctual! Be p-------! +
Nu fiţi prost! Do--- b- s-----! +
   

Limba chineză

Limba chineză are cei mai mulţi vorbitori în întreaga lume. Cu toate acestea, nu există o singură limbă chineză. Există mai multe limbi chineze. Toate acestea fac parte din familia limbilor sino-tibetane. Un total de aproximativ 1,3 miliarde de oameni vorbesc chineza. Majoritatea acestor persoane trăiesc în Republica Populară Chineză și în Taiwan. Există multe țări cu minorități vorbitoare de limbă chineză. Cea mai numeroasă limbă chineză este chineza elevată. Această limbă standardizată se mai numeşte şi mandarină. Mandarina este limba oficială a Republicii Populare Chineze. Alte limbi chineze sunt adesea menționate doar ca dialecte. Mandarina este, de asemenea, vorbită în Taiwan și Singapore. Mandarina este limba maternă a 850 de milioane de oameni.

Ea este înțeleasă de către aproape toți vorbitorii de limbă chineză. Din acest motiv, ea este folosită pentru comunicare de către ceilalţi vorbitorii de dialecte diferite. Toţi chinezii folosesc o formă comună de scris. Forma scrisă chineză este veche de 4.000-5.000 de ani. Asta înseamnă că limba chineză are cea mai veche tradiție literară. Şi alte culturi asiatice au împrumutat forma scrisă chineză. Caracterele chineze sunt mai dificile decât sistemele alfabetice. Cu toate acestea, chineza vorbită, nu este aşa de complicată. Gramatica poate fi învățată relativ ușor. Prin urmare, elevii pot face progrese destul de repede. Și tot mai mulți oameni doresc să învețe chineza! Ca limbă străină ea devine din ce în ce mai importantă. Azi, limba chineză se poate învăţa oriunde. Aveți curajul de a o învăţa! Chineza va fi limba viitorului...
Ghici ce limbă e asta!
******heza este o limbă romanică. Este apropiată de spaniolă și catalană. A evoluat din latina vulgară a soldaților romani. ******heza europeană este limba nativă a aproape 10 milioane de oameni. Este, de asemenea, o importantă limbă mondială. Asta datorită puterii coloniale a ******aliei, din trecut. Națiune maritimă, ******hezii și-au dus cu ei limba pe alte continente în secolul al-XV-lea și al-XVI-lea.

******heza este încă vorbită în unele părți din Africa și Asia. Țările din aceste continente tind să folosească ******heza europeană. Aceasta diferă de ******heza braziliană. Limba vorbită în Brazilia prezintă câteva aspecte specifice și e considerată ca limbă de sine stătătoare. Totuși, ******hezii și brazilienii se înțeleg între ei. În total, există un număr de 240 de milioane de vorbitori de _______. În afară de asta, mai sunt aproape 20 de limbi creole care derivă din _______. ******heza e considerată printre limbile de interes mondial de astăzi.