română » engleză UK   Propoziţii scundare cu sau


93 [nouăzeci şi trei]

Propoziţii scundare cu sau

-

+ 93 [ninety-three]

+ Subordinate clauses: if

Click aici pentru a vedea textul:   
românăEnglish UK
Nu ştiu dacă mă iubeşte. I d---- k--- i- h- l---- m-. +
Nu ştiu dacă se întoarce. I d---- k--- i- h---- c--- b---. +
Nu ştiu dacă mă sună. I d---- k--- i- h---- c--- m-. +
   
Oare mă iubeşte? Ma--- h- d------ l--- m-? +
Oare vine înapoi? Ma--- h- w---- c--- b---? +
Oare mă sună? Ma--- h- w---- c--- m-? +
   
Mă întreb dacă se gândeşte la mine. I w----- i- h- t----- a---- m-. +
Mă întreb dacă are pe altcineva. I w----- i- h- h-- s------ e---. +
Mă întreb dacă minte. I w----- i- h- l---. +
   
Oare se gândeşte la mine? Ma--- h- t----- o- m-? +
Oare are pe altcineva? Ma--- h- h-- s------ e---? +
Oare spune adevărul? Ma--- h- t---- m- t-- t----? +
   
Mă îndoiesc că mă place cu adevărat. I d---- w------ h- r----- l---- m-. +
Mă îndoiesc că îmi scrie. I d---- w------ h---- w---- t- m-. +
Mă îndoiesc că se însoară cu mine. I d---- w------ h---- m---- m-. +
   
Oare mă place cu adevărat? Do-- h- r----- l--- m-? +
Oare îmi scrie? Wi-- h- w---- t- m-? +
Oare se însoară cu mine? Wi-- h- m---- m-? +
   

Cum învaţă creierul gramatica?

Începem să învăţăm limba noastră maternă ca bebeluşi. Acest lucru se întâmplă în mod automat. Nu suntem conştienţi de acest lucru. C u toate acestea, creierul nostru are de realizat o mare sarcină în procesul învățarii. Când învățăm gramatica, de exemplu, el are mult de lucru. În fiecare zi aude lucruri noi. Acesta primește noi stimuli, în mod constant. Cu toate acestea, creierul nu poate procesa fiecare stimul individual. Tebuie să acționeze economic. Prin urmare, se orientează după regularităţi. Creierul își amintește ceea ce aude de mai multe ori. Înregistrează ori de câte ori se întâmplă un lucru specific. Pornind de la aceste exemple, el creează o regulă gramaticală.

Copiii știu dacă o propoziție este corectă sau nu. Cu toate acestea, ei nu știu de ce. Creierul lor ştie regulile fără să le fi învățat. Adulții învață limbile diferit. Ei cunosc deja structurile din limba lor maternă. Acestea constituie baza pentru noile norme gramaticale. Dar, înainte de a învăța, adulții au nevoie de cursuri. Când creierul învaţă gramatica, există un sistem fix. Acest lucru poate fi văzut cu substantivele şi verbele, de exemplu. Acestea sunt stocate în diferite regiuni ale creierului. Diferite zone ale creierului sunt active atunci când le accesăm. Regulile simple sunt, de asemenea, învățate diferit decât regulile complexe. Mai multe zone ale creierului lucrează împreună cu regulile complexe. Încă nu a fost studiat cum anume creierul învaţă gramatica. Dar teoretic, știm că se poate învăța fiecare regulă de gramatică...
Ghici ce limbă e asta!
******eza se numără printre limbile nord germanice. Este limba nativă a mai mult de 8 milioane de oameni. Este vorbită în ******ia și în multe părți din Finlanda. ******ezii pot comunica cu norvegienii relativ ușor. Există până și un limbaj hibrid care combină elemente din ambele limbi. O conversație cu danezii este posibilă dacă toate persoanele vorbesc clar. Alfabetul ******ez conține 29 de litere.

O trăsătură importantă a ******ezei este sistemul vocal distinct. Lungimea vocalei determină înțelesul unui cuvânt. Timbrul sunetelor joacă un rol important în _______. Cuvintele ******eze și propozițiile sunt, de regulă, scurte. Sintaxa se face după reguli foarte stricte. Gramatica nu e prea complicată. În general, structurile sunt similare celor ale limbii engleze. Învățați ******eza - nu e deloc dificilă!