română » thailandeză   Adjective 1


78 [şaptezeci şi opt]

Adjective 1

-

+ 78 [เจ็ดสิบแปด]jèt-sìp-bhæ̀t

+ คำคุณศัพท์ 1kam-koon-ná-sàp

78 [şaptezeci şi opt]

Adjective 1

-

78 [เจ็ดสิบแปด]
jèt-sìp-bhæ̀t

คำคุณศัพท์ 1
kam-koon-ná-sàp

Click aici pentru a vedea textul:   
românăภาษาไทย
o femeie bătrână (ผ--)ห-------------
p--------------------------n
+
o femeie grasă (ผ--)ห--------------
p------------------------n
+
o femeie curioasă (ผ--)ห-------------------------
p---------------------------------------------n
+
   
o maşină nouă รถ------------
r------------------n
+
o maşină rapidă รถ-------------------
r--------------------------------n
+
o maşină comodă รถ----------------
r---------------------------n
+
   
o rochie albastră ชุ------------------
c-------------------------------------t
+
o rochie roşie ชุ------------------
c--------------------------------------t
+
o rochie verde ชุ--------------------
c---------------------------------------t
+
   
o poşetă neagră กร-------------------
g---------------------------------i
+
o poşetă maro กร-----------------------
g---------------------------------------i
+
o poşetă albă กร--------------------
g----------------------------------i
+
   
oameni drăguţi คน---- (ห-----)
k------------------n
+
oameni politicoşi คน----- (ห-----)
k--------------------n
+
oameni interesanţi คน------- (ห-----)
k-----------------------n
+
   
copii drăguţi เด--------
d-----------k
+
copii obraznici เด------
d-------u
+
copii cuminţi เด----
d------e
+
   

Computerele pot reconstrui cuvintele auzite

Omul visează de multă vreme să poată citi gânduri. Uneori, fiecăruia dintre noi i-ar plăcea să ştie ce gândeşte celălalt. Acest vis încă nu a devenit realitate. Chiar şi cu tehnica modernă, nu putem citi gândurile. Ce gândesc ceilalţi rămâne în continuare secret. Dar putem recunoaşte ce aud ceilalţi. Asta a fost demonstrat de un experiment ştiinţific. Cercetătorii au reuşit să reconstruiască cuvintele auzite. În acest scop, ei au analizat undele cerebrale ale subiecţilor. Când auzim ceva, creierul nostru este activ. Trebuie să proceseze limba auzită. În acest moment apare un anumit model de activitate. Acest model poate fi înregistrat cu ajutorul electrozilor.

Iar această înregistrare poate fi şi ea procesată! Cu ajutorul unui computer, o putem transforma în model de sunet. Astfel, cuvântul auzit poate fi identificat. Acest principiu funcţionează pentru toate cuvintele. Fiecare cuvânt auzit produce un semnal specific. Acest semnal este mereu în relaţie cu sonoritatea acestui cuvânt. Deci "ajunge" să fie tradus într-un semnal sonor. Dacă ştim modelul sonor, cunoaştem şi cuvântul. Subiecţii au ascultat cuvinte adevărate dar şi pseudo-cuvinte. Deci, o parte a cuvintelor nu exista. În ciuda acestui lucru, aceste cuvinte puteau fi reconstruite. Cuvintele recunoscute puteau fi pronunţate de un calculator. Dar este posibil şi să apară doar pe ecran. Acum, cercetătorii speră ca, în curând, să înţeleagă mai bine semnalele lingvistice. Sperăm încă să putem citi gândurile....
Ghici ce limbă e asta!
******ana e vorbită de aproximativ 75 de milioane de oameni. Aceștia trăiesc în principal în nordul și sudul ******i. Cu toate acestea, există minorități ******ne și în China sau Japonia. Încă se dezbate cărei familii de limbi îi aparține ******ana. Faptul că această țară e divizată, se vede și în limba celor două țări. ******a de Sud, de exemplu, adoptă foarte multe cuvinte din engleză. ******a de Nord nu înțelege, de multe ori, aceste cuvinte.

Limbajul standard al celor două țări se bazează pe dialectele regionale ale capitalelor lor. O altă trăsătură a limbii ******ne este caracterul său precis. De exemplu, limba indică ce relații au vorbitorii între ei. Asta implică un număr mare de forme de politețe și mulți termeni diferiți pentru gradele de înrudire. Sistemul ******an de scriere este un sistem alfabetic. Literele individuale sunt combinate în silabe, în pătrățele imaginare. În mod special consoanele sunt interesante, funcționând ca imagini prin forma lor. Ele arată ce poziție are gura, limba, palatul gurii și gâtul, în timpul pronunției.