Shqip » Arabisht   Familja


2 [dy]

Familja

-

+ ‫2 [اثنان]‬2 [athnan]

+ ‫عائلة‬eaayilat

2 [dy]

Familja

-

‫2 [اثنان]‬
2 [athnan]

‫عائلة‬
eaayilat

Kliko për të parë tekstin:   
Shqipالعربية
gjyshi ‫ا----
a--d
+
gjyshja ‫ا-----
a----t
+
ai dhe ajo ‫ه- و---
h- w--i
+
   
babai ‫ا--- / ا------
a---- / a-----d
+
nёna ‫ا--- / ا-------
a---- / a-------t
+
ai dhe ajo ‫ه- و---
h- w--i
+
   
i biri / djali ‫ا-----
a---n
+
e bija / vajza ‫ا------
a------t
+
ai dhe ajo ‫ه- و---
h- w--i
+
   
vёllai ‫ا----
a---h
+
motra ‫ا-----
a-------t
+
ai dhe ajo ‫ه- و---
h- w--i
+
   
xhaxhai, daja ‫ع-/خ---
e-/k--l
+
tezja, halla ‫ع--/خ----
e----/k----t
+
ai dhe ajo ‫ه- و---
h- w--i
+
   
Ne jemi njё familje. ‫ن-- ع----.‬
n--- e-------.
+
Familja nuk ёshtё e vogёl. ‫ا------ ل--- ص----.‬
a-------- l----- s---------.
+
Familja ёshtё e madhe. ‫ا------ ك----.‬
a-------- k-------.
+
   

A flasim të gjithë afrikanisht?

Jo të gjithë kemi qenë më parë në Afrikë. Por ka mundësi që çdo gjuhë ka qenë atje më parë! Të paktën disa shkencëtarë e besojnë këtë. Sipas mendimit të tyre, origjina e të gjitha gjuhëve vjen nga Afrika. Nga atje ato u përhapën në të gjithë botën. Në total ka më shumë se 6000 gjuhë të ndryshme. Por, të gjitha duket se kanë një rrënjë të përbashkët afrikane. Studiuesit kanë krahasuar fonemat e gjuhëve me njëra tjetrën. Fonemat janë njësitë më të vogla diferencuese të kuptimit të një fjale. Nëse një fonemë ndryshon, kuptimi i një fjale gjithashtu ndryshon. Një shembull nga gjuha angleze mund ta sqarojë këtë. Në anglisht dip dhe tip i referohen dy gjërave të ndryshme. Pra në gjuhën angleze /d/ dhe /t/ janë dy fonema të ndryshme.

Ky diversitet fonetik është më i madh në gjuhët e Afrikës. Por ai zvogëlohet ndjeshëm, sa më shumë që largohesh prej atje. Dhe kjo është pikërisht pika ky studiuesit shohin provat për tezën e tyre. Sepse popullsitë që zgjerohen, po bëhen më uniform. Diversiteti gjenetik zvogëlohet në skajet e tij të jashtme. Kjo për faktin se numri i “kolonëve” gjithashtu zvogëlohet. Sa më pak gjene të migrojnë, aq më uniform bëhet një popullatë. Mundësia e kombinimit të gjeneve bëhet më e pakët. Si rezultat, anëtarët e një popullate të migruar bëhen më të ngjashëm me njëri tjetrin. Shkencëtarët e quajnë këtë efekti themeltar. Kur njerëzit u larguan nga Afrika, ata morën gjuhën e tyre me vete. Sidoqoftë, më pak banorë gjithashtu kanë më pak fonema në bagazhin e tyre. Kështu, gjuhët individuale bëhen më uniforme me kalimin e kohës. Duket e vërtetuar që Homo sapiens vjen nga Afrika. Ne presim të shohim nëse kjo vlen edhe për gjuhën e tij…