Shqip » Katalanishte   Pastrim shtёpie


18 [tetёmbёdhjetё]

Pastrim shtёpie

-

+ 18 [divuit]

+ Fer neteja

Kliko për të parë tekstin:   
Shqipcatalà
Sot ёshtё e shtunё. Av-- é- d-------. +
Sot kemi kohё. Av-- t---- t----. +
Sot pastrojmё shtёpinё. Av-- n------ l-----------. +
   
Unё pastroj banjon. Jo n----- l- c----- d- b---. +
Burri im lan makinёn. El m-- m---- r---- e- c----. +
Fёmijёt lajnё biçikletat. El- n--- n------ l-- b---------. +
   
Gjyshja ujit lulet. L’---- r--- l-- f----. +
Fёmij ёt pastrojnё dhomёn. El- n--- o------ l---------- d--- n---. +
Burri im pastron tavolinёn e shkrimit. El m-- m---- o----- e- s-- e---------. +
   
Fus rrobat nё lavatriçe. (J-) p--- l- r--- a l- r--------. +
Var rrobat. (J-) e----- l- r---. +
Hekuros rrobat. (J-) p----- l- r---. +
   
Dritaret janё tё pista. Le- f-------- e---- b-----. +
Dyshemeja ёshtё e pistё. El t---- e--- b---. +
Enёt janë të palara. La v------- e--- b----. +
   
Kush i lan dritaret? Qu- n----- l-- f--------? +
Kush e merr pluhurin? Qu- p---- l-----------? +
Kush i lan enёt? Qu- r---- l- v-------? +
   

Të mësuarit e hershëm

Gjuhët e huaja po bëhen gjithnjë e më të rëndësishme në ditët e sotme. Kjo vlen edhe për jetën profesionale. Prandaj, numri i njerëzve që mësojnë gjuhë të huaja po rritet. Shumë prindër dëshirojnë që fëmijët e tyre të mësojnë gjuhë. Është më mirë në moshë të re. Tashmë ka shumë shkolla fillore ndërkombëtare në të gjithë botën. Kopshtet e fëmijëve me arsim shumëgjuhësh po bëhen gjithnjë e më popullorë. Ka shumë përparësi fillimi i mësimit kaq herët. Kjo ka të bëjë me zhvillimin e trurit tonë. Deri në moshën 4 vjeçare, truri ynë formon strukturat gjuhësore. Këto rrjete nervore na ndihmojnë të mësojmë. Në një moshë më të vonshme, strukturat e reja nuk formohen aq mirë. Fëmijët me moshë më të madhe dhe të rriturit i mësojnë gjuhët më vështirë.

Prandaj ne duhet të promovojmë në mënyrë aktive zhvillimin e hershëm të trurit tonë. Me pak fjalë: sa më i ri, aq më mirë. Por, ka edhe njerëz që kritikojnë mësimin e hershëm. Ata mendojnë se polilingualizmi është mbingarkesë për fëmijët e vegjël. Përveç kësaj, ekziston frika se ata nuk do të mësojnë asnjë gjuhë ashtu si duhet. Megjithatë, nga pikëpamja shkencore, këto dyshime janë të pabazuara. Shumica e gjuhëtarëve dhe neuropsikologëve janë optimistë. Studimet e tyre mbi këtë çështje kanë dhënë rezultate pozitive. Fëmijët zakonisht argëtohen gjatë mësimit të gjuhëve. Dhe: Nëse fëmijët mësojnë gjuhë, ata gjithashtu mendojnë për gjuhët. Prandaj, duke mësuar gjuhë të huaja ata njihen me gjuhën e tyre amtare. Ata do të përfitojnë nga njohuritë e gjuhëve gjatë gjithë jetës së tyre. Ndoshta është më mirë të fillojnë me gjuhë më të vështira. Sepse truri i fëmijëve mëson shpejt dhe në mënyrë intuitive. Për të është njësoj të regjistrojë hello, ciao dhe néih hóu !