Shqip » Katalanishte   Pjesёt e trupit


58 [pesёdhjetёetetё]

Pjesёt e trupit

-

+ 58 [cinquanta-vuit]

+ Les parts del cos

Kliko për të parë tekstin:   
Shqipcatalà
Po vizatoj njё burrё. Di----- u- h---. +
Nё fillim kokёn. Pr---- e- c--. +
Burri mban njё kapele. L'---- p---- u- b-----. +
   
Nuk i duken flokёt. El- c------ n- e- v----. +
Nuk i duken edhe veshёt. Le- o------ t----- e- v----. +
Edhe kurrizi nuk i duket. L’------- t----- e- v--. +
   
Unё po i vizatoj sytё dhe gojёn. Di----- e-- u--- i l- b---. +
Burri kёrcen dhe qesh. L'---- b---- i r--. +
Burri ka njё hundё tё gjatё. L'---- t- u- n-- l----. +
   
Ai mban njё shkop nё duar. (E--) p---- u- b---- a l-- m---. +
Ai mban dhe njё shall nё qafё. Ta--- p---- u-- b------ a- v------ d-- c---. +
Ёshtё dimёr dhe ftohtё. És l------- i f- f---. +
   
Krahёt i ka tё fuqishёm. El- b----- s-- m--------. +
Edhe kёmbёt i ka tё fuqishme. Le- c---- s-- m---------. +
Burri ёshtё prej bore. L’---- é- d- n--. +
   
Ai nuk ka veshur pantallona dhe pallto. (E--) n- p---- n- p-------- n- a----. +
Por burri nuk ka ftohtё. Pe-- l----- n- t- f---. +
Ai ёshtё njё njeri prej bore. És u- n---- d- n--. +
   

Gjuha e të parëve tanë

Gjuhëtarët mund të studiojnë gjuhë moderne. Për këtë përdoren metoda të ndryshme. Por, si kanë folur njerëzit mijëra vjet më parë? T'i përgjigjesh kësaj pyetje është shumë më e vështirë. Megjithëse studiuesit kanë bërë kërkime për vite me rradhë. Ata duan të zbulojnë sesi kanë folur njerëzit më parë. Për këtë qëllim, ata përpiqen të rindërtojnë format e vjetra gjuhësore. Kohët e fundit, studiuesit amerikanë kanë bërë një zbulim emocionues. Ata kanë analizuar më tepër se 2000 gjuhë. Mbi të gjitha, ata u përqëndruan në analizën e strukturës së fjalive të gjuhëve. Rezultati i studimit ishte shumë interesant. Përafërsisht gjysma e gjuhëve të studiuara kishin një strukturë të tipit S-O-V. Pra vlen parimi: kryefjalë, kundrinor, folje.

Më shumë se 700 gjuhë ndjekin modelin S-V-O. Rreth 160 gjuhë funksionojnë sipas sistemit V-S-O. Vetëm rreth 40 gjuhë përdorin modelin V-O-S. 120 gjuhë shfaqin forma të përziera. O-V-S dhe O-S-V janë sisteme vërtet të rralla. Shumica e gjuhëve të analizuara përdorin parimin S-O-V. Ku përfshihen për shembull, persishtja, japonishtja dhe turqishtja. Shumica e gjuhëve të gjalla ndjekin modelin S-V-O. Kjo strukturë e fjalive mbizotëron sot në familjen e gjuhëve indo-evropiane. Studiuesit besojnë se modeli S-O-V është përdorur më herët. Të gjitha gjuhët bazohen në këtë sistem. Më pas gjuhët ndryshuan. Sesi ndodhi, kjo nuk dihet ende. Sidoqoftë, ndryshimi i strukturës së fjalisë duhet të ketë pasur një arsye. Sepse gjatë evolucionit mbizotëron vetëm ajo që ka përparësi...