Shqip » Çekisht   Pjesёt e trupit


58 [pesёdhjetёetetё]

Pjesёt e trupit

-

+ 58 [padesát osm]

+ Části těla

58 [pesёdhjetёetetё]

Pjesёt e trupit

-

58 [padesát osm]

Části těla

Kliko për të parë tekstin:   
Shqipčeština
Po vizatoj njё burrё. Na------- m---. +
Nё fillim kokёn. Ne------ h----. +
Burri mban njё kapele. Te- m-- m- n- s--- k------. +
   
Nuk i duken flokёt. Je-- v---- n----- v----. +
Nuk i duken edhe veshёt. An- j--- u-- n----- v----. +
Edhe kurrizi nuk i duket. An- j--- z--- n----- v----. +
   
Unё po i vizatoj sytё dhe gojёn. Na------- m- o-- a ú---. +
Burri kёrcen dhe qesh. Te- m-- t---- a s---- s-. +
Burri ka njё hundё tё gjatё. Te- m-- m- d----- n--. +
   
Ai mban njё shkop nё duar. V r---- d--- h--. +
Ai mban dhe njё shall nё qafё. Ko--- k--- m- t--- š---. +
Ёshtё dimёr dhe ftohtё. Je z--- a j- c------. +
   
Krahёt i ka tё fuqishёm. Je-- p--- j--- s----. +
Edhe kёmbёt i ka tё fuqishme. I j--- n--- j--- s----. +
Burri ёshtё prej bore. Te- m-- j- z- s----. +
   
Ai nuk ka veshur pantallona dhe pallto. Ne-- n- s--- ž---- k------ a ž---- k----. +
Por burri nuk ka ftohtё. Al- n------. +
Ai ёshtё njё njeri prej bore. Je t- s-------. +
   

Gjuha e të parëve tanë

Gjuhëtarët mund të studiojnë gjuhë moderne. Për këtë përdoren metoda të ndryshme. Por, si kanë folur njerëzit mijëra vjet më parë? T'i përgjigjesh kësaj pyetje është shumë më e vështirë. Megjithëse studiuesit kanë bërë kërkime për vite me rradhë. Ata duan të zbulojnë sesi kanë folur njerëzit më parë. Për këtë qëllim, ata përpiqen të rindërtojnë format e vjetra gjuhësore. Kohët e fundit, studiuesit amerikanë kanë bërë një zbulim emocionues. Ata kanë analizuar më tepër se 2000 gjuhë. Mbi të gjitha, ata u përqëndruan në analizën e strukturës së fjalive të gjuhëve. Rezultati i studimit ishte shumë interesant. Përafërsisht gjysma e gjuhëve të studiuara kishin një strukturë të tipit S-O-V. Pra vlen parimi: kryefjalë, kundrinor, folje.

Më shumë se 700 gjuhë ndjekin modelin S-V-O. Rreth 160 gjuhë funksionojnë sipas sistemit V-S-O. Vetëm rreth 40 gjuhë përdorin modelin V-O-S. 120 gjuhë shfaqin forma të përziera. O-V-S dhe O-S-V janë sisteme vërtet të rralla. Shumica e gjuhëve të analizuara përdorin parimin S-O-V. Ku përfshihen për shembull, persishtja, japonishtja dhe turqishtja. Shumica e gjuhëve të gjalla ndjekin modelin S-V-O. Kjo strukturë e fjalive mbizotëron sot në familjen e gjuhëve indo-evropiane. Studiuesit besojnë se modeli S-O-V është përdorur më herët. Të gjitha gjuhët bazohen në këtë sistem. Më pas gjuhët ndryshuan. Sesi ndodhi, kjo nuk dihet ende. Sidoqoftë, ndryshimi i strukturës së fjalisë duhet të ketë pasur një arsye. Sepse gjatë evolucionit mbizotëron vetëm ajo që ka përparësi...