Shqip » Anglisht UK   Nё shtёpi


17 [shtatёmbёdhjetё]

Nё shtёpi

-

+ 17 [seventeen]

+ Around the house

Kliko për të parë tekstin:   
ShqipEnglish UK
Kёtu ёshtё shtёpia jonё. Ou- h---- i- h---. +
Lart ёshtё çatia. Th- r--- i- o- t--. +
Poshtё ёshtё bodrumi. Th- b------- i- b----. +
   
Mbrapa shtёpisё ёshtё kopshti. Th--- i- a g----- b----- t-- h----. +
Para shtёpisё nuk ka rrugё. Th--- i- n- s----- i- f---- o- t-- h----. +
Pranё shtёpisё ka pemё. Th--- a-- t---- n--- t- t-- h----. +
   
Kjo ёshtё banesa ime. My a-------- i- h---. +
Kjo ёshtё kuzhina dhe banjoja. Th- k------ a-- b------- a-- h---. +
Atje ёshtё dhoma e ndenjes dhe dhoma e gjumit. Th- l----- r--- a-- b------ a-- t----. +
   
Dera e shtёpisё ёshtё e mbyllur. Th- f---- d--- i- c-----. +
Por dritaret janё tё hapura. Bu- t-- w------ a-- o---. +
Sot ёshtё nxehtё. It i- h-- t----. +
   
Ne shkojmё nё dhomёn e ndenjes. We a-- g---- t- t-- l----- r---. +
Atje ёshtё njё divan dhe njё kolltuk. Th--- i- a s--- a-- a- a------- t----. +
Uluni! Pl----- s-- d---! +
   
Atje ёshtё kompjuteri im. My c------- i- t----. +
Atje ёshtё magnetofoni im. My s----- i- t----. +
Televizori ёshtё i ri fare. Th- T- s-- i- b---- n--. +
   

Fjalët dhe fjalori

Çdo gjuhë ka fjalorin e vet. Ai përbëhet nga një numër i caktuar fjalësh. Një fjalë është një njësi e mëvetësishme e gjuhës Fjalët kanë gjithmonë kuptimin e tyre. Kjo i dallon ato nga tingujt ose rrokjet. Numri i fjalëve është i ndryshëm në çdo gjuhë. Për shembull, anglishtja ka shumë fjalë. Madje konsiderohet Kampioni i Botës në kategorinë e fjalorit. Anglishtja ndërkohë mund të ketë më shumë se një milion fjalë. Fjalori Oxford i anglishtes numëron më shumë se 600000 fjalë. Kinezishtja, spanjishtja dhe rusishtja kanë shumë më pak. Fjalori i një gjuhe gjithashtu varet nga historia e tij. Anglishtja është ndikuar nga shumë gjuhë dhe kultura.

Si rezultat, fjalori i anglishtes është rritur ndjeshëm. Por, edhe sot fjalori i anglishtes vazhdon të rritet. Ekspertët vlerësojnë se 15 fjalë të reja shtohen çdo ditë. Këto vijnë kryesisht nga fusha e mediave të reja. Pa llogaritur terminologjinë shkencore. Pasi vetëm terminologjia kimike përmban mijëra fjalë. Pothuajse në të gjitha gjuhët, fjalët e gjata përdoren më rrallë se sa ato të shkurtra. Dhe shumica e folësve përdorin shumë pak fjalë. Kjo është arsyeja pse ne bëjmë dallimin midis fjalorit aktiv dhe atij pasiv. Fjalori pasiv përfshin fjalë që ne i kuptojmë. Por, që nuk i përdorim ose i përdorim shumë rrallë. Fjalori aktiv përfshin fjalët që ne përdorim rregullisht. Mjaftojnë pak fjalë për biseda ose tekste të thjeshta. Në anglisht ju duhet vetëm rreth 400 fjalë dhe 40 folje. Pra, mos u shqetësoni nëse fjalori juaj është i kufizuar!