Shqip » Anglisht UK   Pastrim shtёpie


18 [tetёmbёdhjetё]

Pastrim shtёpie

-

+ 18 [eighteen]

+ House cleaning

Kliko për të parë tekstin:   
ShqipEnglish UK
Sot ёshtё e shtunё. To--- i- S-------. +
Sot kemi kohё. We h--- t--- t----. +
Sot pastrojmё shtёpinё. We a-- c------- t-- a-------- t----. +
   
Unё pastroj banjon. I a- c------- t-- b-------. +
Burri im lan makinёn. My h------ i- w------ t-- c--. +
Fёmijёt lajnё biçikletat. Th- c------- a-- c------- t-- b-------. +
   
Gjyshja ujit lulet. Gr----- i- w------- t-- f------. +
Fёmij ёt pastrojnё dhomёn. Th- c------- a-- c------- u- t-- c--------- r---. +
Burri im pastron tavolinёn e shkrimit. My h------ i- t------ u- h-- d---. +
   
Fus rrobat nё lavatriçe. I a- p------ t-- l------ i- t-- w------ m------. +
Var rrobat. I a- h------ u- t-- l------. +
Hekuros rrobat. I a- i------ t-- c------. +
   
Dritaret janё tё pista. Th- w------ a-- d----. +
Dyshemeja ёshtё e pistё. Th- f---- i- d----. +
Enёt janë të palara. Th- d----- a-- d----. +
   
Kush i lan dritaret? Wh- w----- t-- w------? +
Kush e merr pluhurin? Wh- d--- t-- v--------? +
Kush i lan enёt? Wh- d--- t-- d-----? +
   

Të mësuarit e hershëm

Gjuhët e huaja po bëhen gjithnjë e më të rëndësishme në ditët e sotme. Kjo vlen edhe për jetën profesionale. Prandaj, numri i njerëzve që mësojnë gjuhë të huaja po rritet. Shumë prindër dëshirojnë që fëmijët e tyre të mësojnë gjuhë. Është më mirë në moshë të re. Tashmë ka shumë shkolla fillore ndërkombëtare në të gjithë botën. Kopshtet e fëmijëve me arsim shumëgjuhësh po bëhen gjithnjë e më popullorë. Ka shumë përparësi fillimi i mësimit kaq herët. Kjo ka të bëjë me zhvillimin e trurit tonë. Deri në moshën 4 vjeçare, truri ynë formon strukturat gjuhësore. Këto rrjete nervore na ndihmojnë të mësojmë. Në një moshë më të vonshme, strukturat e reja nuk formohen aq mirë. Fëmijët me moshë më të madhe dhe të rriturit i mësojnë gjuhët më vështirë.

Prandaj ne duhet të promovojmë në mënyrë aktive zhvillimin e hershëm të trurit tonë. Me pak fjalë: sa më i ri, aq më mirë. Por, ka edhe njerëz që kritikojnë mësimin e hershëm. Ata mendojnë se polilingualizmi është mbingarkesë për fëmijët e vegjël. Përveç kësaj, ekziston frika se ata nuk do të mësojnë asnjë gjuhë ashtu si duhet. Megjithatë, nga pikëpamja shkencore, këto dyshime janë të pabazuara. Shumica e gjuhëtarëve dhe neuropsikologëve janë optimistë. Studimet e tyre mbi këtë çështje kanë dhënë rezultate pozitive. Fëmijët zakonisht argëtohen gjatë mësimit të gjuhëve. Dhe: Nëse fëmijët mësojnë gjuhë, ata gjithashtu mendojnë për gjuhët. Prandaj, duke mësuar gjuhë të huaja ata njihen me gjuhën e tyre amtare. Ata do të përfitojnë nga njohuritë e gjuhëve gjatë gjithë jetës së tyre. Ndoshta është më mirë të fillojnë me gjuhë më të vështira. Sepse truri i fëmijëve mëson shpejt dhe në mënyrë intuitive. Për të është njësoj të regjistrojë hello, ciao dhe néih hóu !