Shqip » Anglisht UK   Mёsoj gjuhё tё huaja


23 [njёzetetre]

Mёsoj gjuhё tё huaja

-

+ 23 [twenty-three]

+ Learning foreign languages

Kliko për të parë tekstin:   
ShqipEnglish UK
Ku keni mёsuar spanjisht? Wh--- d-- y-- l---- S------? +
A dini portugalisht? Ca- y-- a--- s---- P---------? +
Po, di dhe pak italisht. Ye-- a-- I a--- s---- s--- I------. +
   
Mendoj se flisni shumё mirё. I t---- y-- s---- v--- w---. +
Gjuhёt janё gati të ngjashme. Th- l-------- a-- q---- s------. +
Mund t’ju kuptoj mirё. I c-- u--------- t--- w---. +
   
Por tё flasёsh dhe tё shkruash ёshtё e vёshtirё. Bu- s------- a-- w------ i- d--------. +
Bёj akoma shumё gabime. I s---- m--- m--- m-------. +
Ju lutem mё korrigjoni. Pl---- c------ m- e--- t---. +
   
Shqiptimi juaj ёshtё mjaft i mirё. Yo-- p------------ i- v--- g---. +
Ju keni njё nuancë në shqiptim. Yo- o--- h--- a s----- a-----. +
Dalloheni se nga vini. On- c-- t--- w---- y-- c--- f---. +
   
Cila ёshtё gjuha juaj amtare? Wh-- i- y--- m----- t----- / n----- l------- (a-.)? +
A frekuentoni ndonjё kurs gjuhe? Ar- y-- t----- a l------- c-----? +
Çfarё libri pёrdorni? Wh--- t------- a-- y-- u----? +
   
Nuk e di pёr momentin, se si quhet. I d---- r------- t-- n--- r---- n--. +
S’mё kujtohet titulli. Th- t---- i- n-- c----- t- m-. +
E kam harruar. I’-- f-------- i-. +
   

Gjuhët gjermanike

Gjuhët gjermanike i përkasin familjes së gjuhëve indo-evropiane. Ky grup gjuhësor karakterizohet nga veçoritë e tij fonologjike. Ndryshimet fonetike i dallojnë këto gjuhë nga të tjerat. Ka rreth 15 gjuhë gjermanike. Ato janë gjuha amtare e 500 milion njerëzve në të gjithë botën. Numri i saktë i gjuhëve individuale është i vështirë për t'u përcaktuar. Shpesh është e paqartë nëse ka gjuhë të pavarura ose vetëm dialekte. Gjuha më e rëndësishme gjermanike është anglishtja. Ka pothuajse 350 milion folës nativë në të gjithë botën. Pas saj vijnë gjermanishtja dhe holandishtja. Gjuhët gjermanike klasifikohen në grupe të ndryshme. Ka gjuhë gjermanike veriore, gjermanike perëndimore dhe gjermanike lindore. Gjuhët gjermanike veriore janë gjuhët skandinave.

Anglishtja, Gjermanishtja dhe Holandishtja janë gjuhë gjermanike perëndimore. Të gjitha gjuhët gjermanike lindore janë zhdukur. Këtu përfshihej gjuha gotike për shembull. Kolonizimi përhapi gjuhët gjermanike në të gjithë botën. Si rezultat, holandishtja kuptohet në Karaibe dhe në Afrikën e Jugut. Të gjitha gjuhët gjermanike janë derivate të një rrënjë të përbashkët. Është e paqartë nëse ka pasur një gjuhë proto me forma të njëtrajtshme gjuhësore. Përveç kësaj, ekzistojnë vetëm pak tekste të vjetra gjermanike. Në dallim nga gjuhët romake, vështirë se ka ndonjë burim. Për këtë arsye, gjuhët gjermanike janë më të vështira për t'u studiuar. Edhe për kulturën e popujve gjermanikë dihet relativisht pak. Popujt gjermanikë nuk formonin një njësi. Ata nuk kishin një identitet të përbashkët. Prandaj, shkenca duhet të mbështetet në burime të tjera. Pa grekët dhe romakët, do të dinim shumë pak për popujt gjermanikë!