Shqip » Anglisht UK   Transporti lokal publik


36 [tridhjetёegjashtё]

Transporti lokal publik

-

+ 36 [thirty-six]

+ Public transportation

Kliko për të parë tekstin:   
ShqipEnglish UK
Ku ёshtё stacioni i autobusit? Wh--- i- t-- b-- s---? +
Cili autobus shkon nё qendёr? Wh--- b-- g--- t- t-- c--- c----- / c----- (a-.)? +
Cilёn linjё duhet tё marr? Wh--- b-- d- I h--- t- t---? +
   
A mё duhet tё ndёrroj autobus? Do I h--- t- c-----? +
Ku duhet tё ndёrroj autobus? Wh--- d- I h--- t- c-----? +
Sa kushton njё biletё? Ho- m--- d--- a t----- c---? +
   
Sa stacione janё deri nё qendёr? Ho- m--- s---- a-- t---- b----- d------- / t-- c--- c-----? +
Ju duhet tё zbrisni kёtu. Yo- h--- t- g-- o-- h---. +
Ju duhet tё zbrisni mbrapa. Yo- h--- t- g-- o-- a- t-- b---. +
   
Metroja tjetёr vjen pёr 5 minuta. Th- n--- t---- i- i- 5 m------. +
Tramvaji tjetёr vjen pёr 10 minuta. Th- n--- t--- i- i- 10 m------. +
Autobusi tjetёr vjen pёr 15 minuta. Th- n--- b-- i- i- 15 m------. +
   
Kur niset metroja e fundit? Wh-- i- t-- l--- t----? +
Kur niset tramvaji i fundit? Wh-- i- t-- l--- t---? +
Kur niset autobusi i fundit? Wh-- i- t-- l--- b--? +
   
A keni njё biletё? Do y-- h--- a t-----? +
Biletё? – Jo, nuk kam. A t-----? – N-- I d---- h--- o--. +
Atёherё duhet tё paguani gjobё. Th-- y-- h--- t- p-- a f---. +
   

Zhvillimi i gjuhës

Se përse ne flasim me njëri tjetrin, është e qartë. Ne duam të shkëmbejmë ide dhe të kuptohemi me njëri tjetrin. Sesi u zhvillua gjuha është jo shumë e qartë. Për këtë ekzistojnë teori të ndryshme. Megjithatë, një gjë është e sigurt, gjuha është një fenomen shumë i vjetër. Karakteristika të caktuara fizike ishin një parakusht për të folur. Ato ishin të domosdoshme për të formuar tinguj. Edhe neandertalët kishin aftësinë të përdorin zërin e tyre. Kjo i diferencoi ata nga kafshët. Për më tepër, një zë i fortë dhe i vendosur ishte i rëndësishëm për mbrojtjen. Me të mund të kërcënonin ose frikësonin armiqtë. Në atë kohë u shpikën mjetet e punës dhe zjarri. Këto dije duhej të transmetoheshin tek të tjerët.

Gjuha ishte e rëndësishme edhe për gjuetinë në grupe. Qysh 2 milion vjet më parë kishte një formë të thjeshtë komunikimi mes njerëzve. Elementet e para gjuhësore ishin shenjat dhe gjestet. Por njerëzit donin të komunikonin edhe në errësirë. Për më tepër, ata duhej të ishin në gjendje të bisedonin pa e parë njëri tjetrin. Prandaj u zhvillua zëri që zëvendësoi shenjat. Gjuha, në kuptimin që ka sot, është më e vjetër se 50000 vjet. Kur Homo sapiens u largua nga Afrika, gjuha u shpërnda nëpër botë. Gjuhët u ndanë nga njëra tjetra në rajone të ndryshme. Kështu u zhvilluan familje të ndryshme gjuhësore. Megjithëse ato përmbanin vetëm themelet e sistemeve gjuhësore të mëvonshme. Gjuhët e para ishin shumë më pak të ndërlikuara sesa gjuhët e sotme. Ato u zhvilluan më tej përmes gramatikës, fonologjisë dhe semantikës. Mund të thuhet se gjuhë të ndryshme paraqesin zgjidhje të ndryshme. Problemi ka qenë gjithmonë i njëjti: si të shpreh atë që mendoj?