Shqip » Anglisht UK   Sport


49 [dyzetёenёntё]

Sport

-

+ 49 [forty-nine]

+ Sports

Kliko për të parë tekstin:   
ShqipEnglish UK
A merresh me sport? Do y-- e-------? +
Po, duhet tё lёviz. Ye-- I n--- s--- e-------. +
Unё shkoj nё njё klub sportiv. I a- a m----- o- a s----- c---. +
   
Ne luajmё futboll. We p--- f------- / s----- (a-.). +
Ndonjёherё notojmё. We s--- s--------. +
Ose ecim me biçikletё. Or w- c----. +
   
Nё qytetin tonё ndodhet njё stadium futbolli. Th--- i- a f------- / s----- (a-.) s------ i- o-- c---. +
Ndodhet dhe njё pishinё me sauna. Th--- i- a--- a s------- p--- w--- a s----. +
Ndodhet dhe njё shesh golfi. An- t---- i- a g--- c-----. +
   
Çfarё shfaqet nё televizor? Wh-- i- o- T-? +
Tani po luhet njё ndeshje futbolli. Th--- i- a f------- / s----- (a-.) m---- o- n--. +
Skuadra gjermane po luan kundёr asaj angleze. Th- G----- t--- i- p------ a------ t-- E------ o--. +
   
Kush fiton? Wh- i- w------? +
S’e kam idenё. I h--- n- i---. +
Pёr momentin janё barazim. It i- c-------- a t--. +
   
Arbitri vjen nga Belgjika. Th- r------ i- f--- B------. +
Tani ka njё 11 (njёmbёdhjetё) metёrsh. No- t---- i- a p------. +
Gol! 1 (njё) me 0 (zero)! Go--- O-- – z---! +
   

Vetëm fjalët e forta mbijetojnë!

Fjalët e përdorura më rrallë ndryshojnë më shumë sesa fjalët e përdorura shpesh. Shpjegimi mund të gjendet tek ligjet e evolucionit. Gjenet e zakonshme ndryshojnë më pak me kalimin e kohës. Ata kanë një formë më të qëndrueshme. E njëjta vlen edhe për fjalët! Për një hulumtim u studiuan foljet në anglisht. U krahasua forma e sotme e foljeve me formën e vjetër. Në anglisht, dhjetë foljet më të përdorura janë të parregullta. Shumica e foljeve të tjera janë të rregullta. Në mesjetë, shumica e foljeve ishin ende të parregullta. Foljet e parregullta që përdoreshin rrallë u kthyen në folje të rregullta. Në 300 vitet e ardhshme, anglishtja vështirë se do të ketë ndonjë folje të parregullt. Studime të tjera tregojnë se gjuhët selektohen ashtu si gjenet.

Studiuesit krahasuan fjalë të përdorura shpesh nga gjuhë të ndryshme. Ata zgjodhën fjalë që janë të ngjashme dhe nënkuptojnë të njëjtën gjë. Një shembull janë fjalët: water, Wasser, vatten . Këto fjalë kanë të njëjtën rrënjë dhe prandaj ngjajnë me njëra tjetrën. Duke qenë fjalë të rëndësishme, ato janë përdorur shpesh në çdo gjuhë. Kështu ato kanë ruajtur formën e tyre - dhe mbeten të ngjashme edhe sot. Fjalë më pak të rëndësishme ndryshojnë shumë më shpejt. Ka shumë të ngjarë të zëvendësohen me fjalë të tjera. Prandaj fjalët e përdorura më rrallë ndryshojnë në gjuhë të ndryshme. Përse fjalët e përdorura më rrallë ndryshojnë, ende nuk është e qartë. Ato shpesh mund të keqpërdoren ose shqiptohen gabimisht. Kjo pasi folësit nuk i njohin mirë këto fjalë. Gjithsesi, arsyeja mund të jetë që fjalët e rëndësishme duhet të jenë gjithmonë të njëjta. Sepse vetëm kështu mund të kuptohen gjithmonë drejt. Dhe fjalët janë për t'u kuptuar…