Shqip » Anglisht UK   Bёj pazar


54 [pesёdhjetёekatёr]

Bёj pazar

-

+ 54 [fifty-four]

+ Shopping

Kliko për të parë tekstin:   
ShqipEnglish UK
Dua tё blej njё dhuratё. I w--- t- b-- a p------. +
Por jo shumё tё shtrenjtё. Bu- n------ t-- e--------. +
Ndoshta njё çantё dore? Ma--- a h------? +
   
Çfarё ngjyre dёshironi? Wh--- c---- w---- y-- l---? +
Tё zezё, kafe apo tё bardhё? Bl---- b---- o- w----? +
Tё madhe apo tё vogёl? A l---- o-- o- a s---- o--? +
   
A mund ta shikoj kёtё? Ma- I s-- t--- o--- p-----? +
A ёshtё lёkurё ? Is i- m--- o- l------? +
Apo ёshtё sintetike? Or i- i- m--- o- p------? +
   
Lёkurë natyrisht. Of l------- o- c-----. +
Kjo ёshtё njё cilёsi goxha e mirё. Th-- i- v--- g--- q------. +
Çanta ёshtё me tё vёrtetё me leverdi. An- t-- b-- i- r----- v--- r---------. +
   
Mё pёlqen. I l--- i-. +
Po e marr. I’-- t--- i-. +
A mund ta ndёrroj? Ca- I e------- i- i- n-----? +
   
Sigurisht. Of c-----. +
Po ua paketojmё si dhuratё. We--- g--- w--- i-. +
Atje ёshtё arka. Th- c------ i- o--- t----. +
   

Kush kupton kë?

Ka rreth 7 miliardë njerëz në botë. Të gjithë kanë një gjuhë. Fatkeqësisht nuk është gjithmonë e njëjtë. Për të folur me kombet e tjera, duhet të mësojmë gjuhë. Kjo është shpesh shumë e lodhshme. Ka gjuhë të cilat janë shumë të ngjashme. Folësit e tyre kuptohen pa zotëruar gjuhën tjetër. Ky fenomen quhet kuptueshmëri e ndërsjellë . Në këtë fenomen dallohen dy variante. Varianti i parë është kuptueshmëria e ndërsjellë gojore. Ku folësit kuptohen me njëri-tjetrin kur flasin. Gjithsesi ata nuk kuptojnë formën e shkruar të gjuhës tjetër. Kjo për shkak se gjuhët kanë forma të ndryshme të shkruara.

Një shembull janë gjuhët hindu dhe urdu. Kuptueshmëria e ndërsjellë e shkruar është varianti i dytë. Ku gjuha tjetër kuptohet në formën e saj të shkruar. Por, kur folësit flasin me njëri-tjetrin, ata kuptohen dobët. Arsyeja për këtë është shqiptimi shumë i ndryshëm. Një shembull janë gjuhët gjermanisht dhe holandisht. Gjuhët me lidhje më të ngushtë i përmbajnë të dy variantet. Kjo do të thotë se ato kuptohen në mënyrë të ndërsjellë si në formë të shkruar ashtu edhe orale. Ky është rasti i gjuhëve rusisht dhe ukrainisht ose taitisht dhe laotisht. Ekziston dhe një formë asimetrike e kuptueshmërisë së ndërsjellë. Në këtë rast, të kuptuarit e njërit prej folësve është i ndryshëm nga të kuptuarit e tjetrit. Për shembull, portugezët kuptojnë spanjisht shumë më mirë sesa spanjollët kuptojnë portugalisht. Austriakët gjithashtu i kuptojnë gjermanët më mirë se anasjelltas. Në këto shembuj shqiptimi ose dialekti është pengesë. Kush dëshiron të ketë biseda vërtet të mira, duhet të mësojë…