Shqip » Anglisht UK   Numra rreshtorё


61 [gjashtёdhjetёenjё]

Numra rreshtorё

-

+ 61 [sixty-one]

+ Ordinal numbers

Kliko për të parë tekstin:   
ShqipEnglish UK
Muaji i parё ёshtё janari. Th- f---- m---- i- J------. +
Muaji i dytё ёshtё shkurti. Th- s----- m---- i- F-------. +
Muaji i tretё ёshtё marsi. Th- t---- m---- i- M----. +
   
Muaji i katёrt ёshtё prilli. Th- f----- m---- i- A----. +
Muaji i pestё ёshtё mai. Th- f---- m---- i- M--. +
Muaji i gjashtё ёshtё qershori. Th- s---- m---- i- J---. +
   
Gjashtё muaj janё njё gjysmё viti. Si- m----- m--- h--- a y---. +
janar, shkurt, mars, Ja------ F-------- M----, +
prill, maj dhe qershor. Ap---- M-- a-- J---. +
   
Muaji i shtatё ёshtё korriku. Th- s------ m---- i- J---. +
Muaji i tetё ёshtё gushti. Th- e----- m---- i- A-----. +
Muaji i nёntё ёshtё shtatori. Th- n---- m---- i- S--------. +
   
Muaji i dhjetё ёshtё tetori. Th- t---- m---- i- O------. +
Muaji i njёmbёdhjetё ёshtё nёntori. Th- e------- m---- i- N-------. +
Muaji i dymbёdhjetё ёshtё dhjetori. Th- t------ m---- i- D-------. +
   
Dymbёdhjetё muaj janё njё vit. Tw---- m----- m--- a y---. +
korrik, gusht, shtator, Ju--- A------ S--------, +
tetor, nёntor dhe dhjetor. Oc------ N------- a-- D-------. +
   

Gjuha amtare mbetet gjithmonë gjuha më e rëndësishme

Gjuha jonë amtare është gjuha e parë që ne mësojmë. Kjo ndodh pa vetëdije dhe ne nuk e vëmë re. Shumica e njerëzve kanë vetëm një gjuhë amtare. Gjuhët e tjera mësohen si gjuhë të huaja. Sigurisht që ka edhe njerëz që rriten me disa gjuhë. Sidoqoftë ata zakonisht i flasin këto gjuhë në nivele të ndryshme. Shpesh gjuhët përdoren në mënyra të ndryshme. Për shembull, një gjuhë flitet në punë. Tjetra përdoret në shtëpi. Sesa mirë e flasim një gjuhë varet nga disa faktorë. Kur i mësojmë në fëmijëri, zakonisht i mësojmë shumë mirë. Qendra jonë gjuhësore funksionon në mënyrë më efektive gjatë këtyre vite të jetës. Gjithashtu është e rëndësishme sesa shpesh e flasim një gjuhë.

Sa më shumë ta përdorim, aq më mirë e flasim. Studiuesit besojnë se kurrë nuk mund të flasësh dy gjuhë në të njëjtin nivel. Një gjuhë mbetet gjithmonë gjuha më e rëndësishme. Eksperimentet duket se e konfirmojnë këtë hipotezë. Persona të ndryshëm u testuan për një studim. Disa prej tyre flisnin rrjedhshëm dy gjuhë. Këto gjuhë ishin kinezisht si gjuhë amtare dhe anglisht. Gjysma tjetër e personave flisnin vetëm anglisht si gjuhë amtare. Personat e testuar duhej të zgjidhnin detyra të thjeshta në anglisht. Gjatë këtij procesi u mat aktiviteti i trurit. U vunë re ndryshime në trurin e personave të testuar! Tek personat disa gjuhësh, një zonë e caktuar e trurit ishte veçanërisht aktive. Personat një gjuhësh nuk shfaqën aktivitet në këtë zonë. Të dy grupet i zgjidhën detyrat njësoj shpejt dhe saktë. Megjithatë, kinezët përkthenin gjithçka në gjuhën e tyre amtare…