Shqip » Anglisht UK   tё argumentosh diçka 1


75 [shtatёdhjetёepesё]

tё argumentosh diçka 1

-

+ 75 [seventy-five]

+ giving reasons 1

Kliko për të parë tekstin:   
ShqipEnglish UK
Pse nuk vini? Wh- a----- y-- c-----? +
Moti ёshtё kaq i keq. Th- w------ i- s- b--. +
Nuk vij, sepse moti ёshtё shumё i keq. I a- n-- c----- b------ t-- w------ i- s- b--. +
   
Pse nuk vjen ai? Wh- i---- h- c-----? +
Ai nuk ёshtё i ftuar. He i---- i------. +
Ai nuk vjen se nuk ёshtё i ftuar. He i---- c----- b------ h- i---- i------. +
   
Pse nuk vjen? Wh- a----- y-- c-----? +
Unё nuk kam kohё. I h--- n- t---. +
Nuk vij, sepse nuk kam kohё. I a- n-- c----- b------ I h--- n- t---. +
   
Pse nuk rri? Wh- d---- y-- s---? +
Unё duhet tё punoj akoma. I s---- h--- t- w---. +
Nuk rri, sepse mё duhet tё punoj akoma. I a- n-- s------ b------ I s---- h--- t- w---. +
   
Pse po ikni tani? Wh- a-- y-- g---- a------? +
Unё jam i lodhur. I a- t----. +
Po shkoj, sepse jam i lodhur. I’- g---- b------ I-- t----. +
   
Pse po ikni tani? Wh- a-- y-- g---- a------? +
Ёshtё vonё tashmё. It i- a------ l---. +
Po shkoj, sepse ёshtё vonё. I’- g---- b------ i- i- a------ l---. +
   

Gjuha amtare = emocionale, gjuha e huaj = racionale?

Kur mësojmë gjuhë të huaja, ne promovojmë trurin tonë. Mësimi ndryshon të menduarit. Ne bëhemi më kreativë dhe fleksibël. Edhe të menduarit kompleks është më i thjeshtë për personat shumë gjuhësh. Gjatë mësimit ne trajnojmë memorien. Sa më shumë që mësojmë, aq më mirë funksionon. Kush ka mësuar shumë gjuhë, mëson dhe gjëra të tjera më shpejt. Mund të mendojë me përqendim mbi një temë për një kohë më të gjatë. Problemet mund t'i zgjidhë më shpejt. Personat multilingualë (shumë gjuhësh) vendosin më mirë. Por, mënyra sesi ata marrin vendime varet edhe nga gjuhët. Gjuha në të cilën mendojmë, ndikon në vendimet tona. Psikologët ekzaminuan shumë persona për një studim.

Të gjithë ishin bilingualë. Krahas gjuhës së tyre amtare, ata flisnin një gjuhë tjetër. Personat e testuar duhej t'i përgjigjeshin një pyetje. Pyetja kishte të bënte me zgjidhjen e një problemi. Ata duhej të zgjidhnin mes dy opsioneve. Një opsion kishte dukshëm më tepër risk se tjetri. Personat e testuar duhej t'i përgjigjeshin kësaj pyetje në të dy gjuhët. Përgjigjet ndryshuan kur gjuhët ndryshuan! Kur flisnin gjuhën amtare, ata zgjodhën opsionin me risk. Nga ana tjetër, në gjuhë të huaja ata zgjodhën opsionin më të sigurt. Pas këtij eksperimenti, personat e testuar duhej të vendosnin baste. Edhe në këtë rast ndryshimi ishte i dukshëm. Kur përdorën gjuhën e huaj ishin më të kujdesshëm. Shkencëtarët supozojnë se ne jemi më të përqendruar kur flasim në gjuhë të huaj. Prandaj vendimet që marrim nuk janë emocionale por racionale…