Shqip » Anglisht UK   Mbiemrat 2


79 [shtatёdhjetёenёntё]

Mbiemrat 2

-

+ 79 [seventy-nine]

+ Adjectives 2

Kliko për të parë tekstin:   
ShqipEnglish UK
Kam veshur njё fustan blu. I a- w------ a b--- d----. +
Kam veshur njё fustan tё kuq. I a- w------ a r-- d----. +
Kam veshur njё fustan të gjelbër. I a- w------ a g---- d----. +
   
Unё blej njё çantё tё zezё. I’- b----- a b---- b--. +
Unё blej njё çantё kafe. I’- b----- a b---- b--. +
Unё blej njё çantё tё bardhё. I’- b----- a w---- b--. +
   
Kam nevojё pёr njё makinё tё re. I n--- a n-- c--. +
Kam nevojё pёr njё makinё tё shpejtё. I n--- a f--- c--. +
Kam nevojё pёr njё makinё tё rehatshme. I n--- a c---------- c--. +
   
Atje lart banon njё grua e vjetёr. An o-- l--- l---- a- t-- t--. +
Atje lart banon njё grua e shёndoshё. A f-- l--- l---- a- t-- t--. +
Atje poshtё banon njё grua kureshtare. A c------ l--- l---- b----. +
   
Tё ftuarit tanё ishin njerёz tё mirё. Ou- g----- w--- n--- p-----. +
Tё ftuarit tanё ishin njerёz tё sjellshёm. Ou- g----- w--- p----- p-----. +
Tё ftuarit tanё ishin njerёz interesant. Ou- g----- w--- i---------- p-----. +
   
Unё kam fёmijё tё dashur. I h--- l----- c-------. +
Por fqinjёt kanё fёmijё tё pacipё. Bu- t-- n--------- h--- n------ c-------. +
A janё fёmijёt tuaj tё mirё? Ar- y--- c------- w--- b------? +
   
Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/0/c/2/50languages.com/httpd.www/common/languages.php on line 295

Një gjuhë, shumë varietete

Edhe nëse flasim vetëm një gjuhë, ne flasim shumë gjuhë. Pasi asnjë gjuhë nuk është një sistem i mbyllur në vetvete. Çdo gjuhë shfaq dimensione të ndryshme. Gjuha është një strukturë e gjallë. Folësit gjithmonë orientohen tek personat me të cilët bisedojnë. Kjo është arsyeja pse njerëzit ndryshojnë gjuhën që flasin. Këto varietete shfaqen në forma të ndryshme. Për shembull, çdo gjuhë ka një histori. Ajo ka ndryshuar dhe do të vazhdojë të ndryshojë. Siç e dimë të gjithë, të moshuarit flasin ndryshe nga të rinjtë. Gjithashtu ekzistojnë dialekte të ndryshme të gjuhëve. Shumë folës të dialekteve mund t'i përshtaten mjedisit të tyre. Në situata të caktuara ata flasin gjuhën standarde.

Grupe të ndryshme shoqërore kanë gjuhë të ndryshme. Shembuj të tyre mund të jenë gjuha e të rinjve ose gjuha e gjuetarëve. Shumica e njerëzve flasin ndryshe në punë e ndryshe në shtëpi. Shumë madje përdorin gjuhë profesionale në punë. Dallimet mund të shihen edhe në gjuhën e folur e atë të shkruar. Gjuha e folur është zakonisht shumë më e lehtë se ajo e shkruar. Ndryshimi mund të jetë shumë i madh. Ky është rasti kur gjuha e shkruar nuk ndryshon për një kohë të gjatë. Atëherë folësit duhet të mësojnë si fillim të përdorin gjuhën e shkruar. Shpesh gjuha e grave dhe e burrave ndryshon. Ky ndryshim nuk është shumë i madh në shoqëritë perëndimore. Por, ka vende ku gratë flasin shumë më ndryshe nga burrat. Në disa kultura, forma e mirësjelljes ka format e veta gjuhësore. Kështu që të folurit nuk është aq i lehtë! Ne duhet t'i kushtojmë vëmendje shumë gjërave të ndryshme njëkohësisht...