Shqip » Anglisht UK   Fjali nёnrenditёse me qё 2


92 [nёntёdhjetёedy]

Fjali nёnrenditёse me qё 2

-

+ 92 [ninety-two]

+ Subordinate clauses: that 2

Kliko për të parë tekstin:   
ShqipEnglish UK
Mё nervozon, qё gёrrhet. I’- a---- t--- y-- s----. +
Mё nervozon, qё pi kaq shumё birrё. I’- a---- t--- y-- d---- s- m--- b---. +
Mё nervozon, qё vjen kaq vonё. I’- a---- t--- y-- c--- s- l---. +
   
Besoj se ai ka nevojё pёr mjek. I t---- h- n---- a d-----. +
Mendoj se ai ёshtё i sёmurё. I t---- h- i- i--. +
Mendoj se ai fle tani. I t---- h- i- s------- n--. +
   
Shpresojmё qё ai tё martohet me vajzёn tonё. We h--- t--- h- m------ o-- d-------. +
Shpresojmё qё tё ketё shumё para. We h--- t--- h- h-- a l-- o- m----. +
Shpresojmё tё jetё milioner. We h--- t--- h- i- a m----------. +
   
Kam dёgjuar, qё gruaja juaj ka pёsuar njё aksident. I h---- t--- y--- w--- h-- a- a-------. +
Kam dёgjuar, se ajo ndodhet nё spital. I h---- t--- s-- i- i- t-- h-------. +
Kam dёgjuar, se makina jote ёshtё prishur komplet. I h---- t--- y--- c-- i- c--------- w------. +
   
Gёzohem qё erdhёt. I’- h---- t--- y-- c---. +
Gёzohem qё keni interes. I’- h---- t--- y-- a-- i---------. +
Gёzohem qё doni tё blini shtёpinё. I’- h---- t--- y-- w--- t- b-- t-- h----. +
   
Kam frikё, se autobusi i fundit ka ikur. I’- a----- t-- l--- b-- h-- a------ g---. +
Kam frikё, se duhet tё marrim njё taksi. I’- a----- w- w--- h--- t- t--- a t---. +
Kam frikё, se s’kam mё lekё me vete. I’- a----- I h--- n- m--- m----. +
   

Nga gjesti në të folur

Kur flasim ose dëgjojmë, truri ynë ka shumë për të bërë. Duhet të përpunojë sinjalet gjuhësore. Gjestet dhe simbolet janë gjithashtu sinjale gjuhësore. Ato ekzistonin para gjuhës njerëzore. Disa simbole kuptohen në të gjitha kulturat. Simbole të tjera duhet të mësohen. Ato nuk mund të kuptohen thjesht duke i parë. Gjestet dhe simbolet përpunohen si gjuha. Madje procesohen në të njëjtën zonë të trurit! Kjo është vërtetuar nga një studim i ri. Studiuesit kanë testuar disa persona. Këta persona duhej të shikonin videoklipe të ndryshme. Ndërkohë që shikonin klipet, u mat aktiviteti i trurit të tyre.

Videoklipet shfaqnin gjëra të ndryshme për një pjesë të grupit. Ato shpreheshin me lëvizje, simbole dhe gjuhë. Pjesa tjetër e grupit panë videoklipe të tjera. Këto ishin video pa kuptim. Gjuha, gjestet dhe simbolet nuk ekzistonin. Ato nuk kishin asnjë kuptim. Përmes matjes, studiuesit panë se çfarë përpunohej ku. Ata ishin në gjendje të krahasonin aktivitetin e trurit të subjekteve. Gjithçka që kishte kuptim, përpunohej në të njëjtën zonë. Rezultati i këtij eksperimenti është shumë interesant. Na tregon sesi truri ynë ka mësuar gjuhë. Fillimisht njerëzit komunikonin me gjeste. Më pas u zhvillua gjuha. Kështu që truri duhej të mësonte të përpunonte gjuhën si gjestet. Me sa duket ai thjesht përditësoi versionin e vjetër…