Shqip » Esperanto   Transporti lokal publik


36 [tridhjetёegjashtё]

Transporti lokal publik

-

+ 36 [tridek ses]

+ Publikaj transportoj

36 [tridhjetёegjashtё]

Transporti lokal publik

-

36 [tridek ses]

Publikaj transportoj

Kliko për të parë tekstin:   
Shqipesperanto
Ku ёshtё stacioni i autobusit? Ki- e---- l- b---------? +
Cili autobus shkon nё qendёr? Ki- b--- v------ a- l- u---------? +
Cilёn linjё duhet tё marr? Ki-- l----- m- p----? +
   
A mё duhet tё ndёrroj autobus? Ĉu m- d---- ŝ----? +
Ku duhet tё ndёrroj autobus? Ki- m- d---- ŝ----? +
Sa kushton njё biletё? Ki-- k----- b-----? +
   
Sa stacione janё deri nё qendёr? Ki-- d- h------- e---- ĝ-- l- u--------- ? +
Ju duhet tё zbrisni kёtu. Vi d---- e------- ĉ-----. +
Ju duhet tё zbrisni mbrapa. Vi d---- e------- m--------. +
   
Metroja tjetёr vjen pёr 5 minuta. La s------- m----- a------ p--- k--- m------. +
Tramvaji tjetёr vjen pёr 10 minuta. La s------- t---- a------ p--- d-- m------. +
Autobusi tjetёr vjen pёr 15 minuta. La s------- b--- a------ p--- d-- k--- m------. +
   
Kur niset metroja e fundit? Ki-- l- l---- m----- f---------? +
Kur niset tramvaji i fundit? Ki-- l- l---- t---- f---------? +
Kur niset autobusi i fundit? Ki-- l- l---- b--- f---------? +
   
A keni njё biletё? Ĉu v- h---- b------? +
Biletё? – Jo, nuk kam. Bi-----? – N-- m- h---- n-----. +
Atёherё duhet tё paguani gjobё. Do v- d---- p--- m-------. +
   

Zhvillimi i gjuhës

Se përse ne flasim me njëri tjetrin, është e qartë. Ne duam të shkëmbejmë ide dhe të kuptohemi me njëri tjetrin. Sesi u zhvillua gjuha është jo shumë e qartë. Për këtë ekzistojnë teori të ndryshme. Megjithatë, një gjë është e sigurt, gjuha është një fenomen shumë i vjetër. Karakteristika të caktuara fizike ishin një parakusht për të folur. Ato ishin të domosdoshme për të formuar tinguj. Edhe neandertalët kishin aftësinë të përdorin zërin e tyre. Kjo i diferencoi ata nga kafshët. Për më tepër, një zë i fortë dhe i vendosur ishte i rëndësishëm për mbrojtjen. Me të mund të kërcënonin ose frikësonin armiqtë. Në atë kohë u shpikën mjetet e punës dhe zjarri. Këto dije duhej të transmetoheshin tek të tjerët.

Gjuha ishte e rëndësishme edhe për gjuetinë në grupe. Qysh 2 milion vjet më parë kishte një formë të thjeshtë komunikimi mes njerëzve. Elementet e para gjuhësore ishin shenjat dhe gjestet. Por njerëzit donin të komunikonin edhe në errësirë. Për më tepër, ata duhej të ishin në gjendje të bisedonin pa e parë njëri tjetrin. Prandaj u zhvillua zëri që zëvendësoi shenjat. Gjuha, në kuptimin që ka sot, është më e vjetër se 50000 vjet. Kur Homo sapiens u largua nga Afrika, gjuha u shpërnda nëpër botë. Gjuhët u ndanë nga njëra tjetra në rajone të ndryshme. Kështu u zhvilluan familje të ndryshme gjuhësore. Megjithëse ato përmbanin vetëm themelet e sistemeve gjuhësore të mëvonshme. Gjuhët e para ishin shumë më pak të ndërlikuara sesa gjuhët e sotme. Ato u zhvilluan më tej përmes gramatikës, fonologjisë dhe semantikës. Mund të thuhet se gjuhë të ndryshme paraqesin zgjidhje të ndryshme. Problemi ka qenë gjithmonë i njëjti: si të shpreh atë që mendoj?