Shqip » Esperanto   Numra rreshtorё


61 [gjashtёdhjetёenjё]

Numra rreshtorё

-

+ 61 [sesdek unu]

+ Ordaj numeraloj

61 [gjashtёdhjetёenjё]

Numra rreshtorё

-

61 [sesdek unu]

Ordaj numeraloj

Kliko për të parë tekstin:   
Shqipesperanto
Muaji i parё ёshtё janari. La u--- m----- e---- j------. +
Muaji i dytё ёshtё shkurti. La d-- m----- e---- f-------. +
Muaji i tretё ёshtё marsi. La t--- m----- e---- m----. +
   
Muaji i katёrt ёshtё prilli. La k---- m----- e---- a-----. +
Muaji i pestё ёshtё mai. La k---- m----- e---- m---. +
Muaji i gjashtё ёshtё qershori. La s--- m----- e---- j----. +
   
Gjashtё muaj janё njё gjysmё viti. Se- m------ k---------- d----- j----. +
janar, shkurt, mars, Ja------ f-------- m----, +
prill, maj dhe qershor. ap----- m--- k-- j----. +
   
Muaji i shtatё ёshtё korriku. La s--- m----- e---- j----. +
Muaji i tetё ёshtё gushti. La o-- m----- e---- a------. +
Muaji i nёntё ёshtё shtatori. La n--- m----- e---- s--------. +
   
Muaji i dhjetё ёshtё tetori. La d--- m----- e---- o------. +
Muaji i njёmbёdhjetё ёshtё nёntori. La d------ m----- e---- n-------. +
Muaji i dymbёdhjetё ёshtё dhjetori. La d----- m----- e---- d-------. +
   
Dymbёdhjetё muaj janё njё vit. De--- m------ k---------- u-- j----. +
korrik, gusht, shtator, Ju---- a------- s--------, +
tetor, nёntor dhe dhjetor. ok------ n------- k-- d-------. +
   

Gjuha amtare mbetet gjithmonë gjuha më e rëndësishme

Gjuha jonë amtare është gjuha e parë që ne mësojmë. Kjo ndodh pa vetëdije dhe ne nuk e vëmë re. Shumica e njerëzve kanë vetëm një gjuhë amtare. Gjuhët e tjera mësohen si gjuhë të huaja. Sigurisht që ka edhe njerëz që rriten me disa gjuhë. Sidoqoftë ata zakonisht i flasin këto gjuhë në nivele të ndryshme. Shpesh gjuhët përdoren në mënyra të ndryshme. Për shembull, një gjuhë flitet në punë. Tjetra përdoret në shtëpi. Sesa mirë e flasim një gjuhë varet nga disa faktorë. Kur i mësojmë në fëmijëri, zakonisht i mësojmë shumë mirë. Qendra jonë gjuhësore funksionon në mënyrë më efektive gjatë këtyre vite të jetës. Gjithashtu është e rëndësishme sesa shpesh e flasim një gjuhë.

Sa më shumë ta përdorim, aq më mirë e flasim. Studiuesit besojnë se kurrë nuk mund të flasësh dy gjuhë në të njëjtin nivel. Një gjuhë mbetet gjithmonë gjuha më e rëndësishme. Eksperimentet duket se e konfirmojnë këtë hipotezë. Persona të ndryshëm u testuan për një studim. Disa prej tyre flisnin rrjedhshëm dy gjuhë. Këto gjuhë ishin kinezisht si gjuhë amtare dhe anglisht. Gjysma tjetër e personave flisnin vetëm anglisht si gjuhë amtare. Personat e testuar duhej të zgjidhnin detyra të thjeshta në anglisht. Gjatë këtij procesi u mat aktiviteti i trurit. U vunë re ndryshime në trurin e personave të testuar! Tek personat disa gjuhësh, një zonë e caktuar e trurit ishte veçanërisht aktive. Personat një gjuhësh nuk shfaqën aktivitet në këtë zonë. Të dy grupet i zgjidhën detyrat njësoj shpejt dhe saktë. Megjithatë, kinezët përkthenin gjithçka në gjuhën e tyre amtare…