Shqip » Spanjisht   Persona


1 [njё]

Persona

-

+ 1 [uno]

+ Personas

1 [njё]

Persona

-

1 [uno]

Personas

Kliko për të parë tekstin:   
Shqipespañol
unё yo +
unё dhe ti yo y tú +
ne tё dy no------ / n------- d-s +
   
ai él +
ai dhe ajo él y e--a +
ata tё dy el--- / e---- d-s +
   
burri el h----e +
gruaja la m---r +
fёmija el n--o +
   
njё familje un- f-----a +
familja ime mi f-----a +
Familja ime ёshtё kёtu. Mi f------ e--- a---. +
   
Unё jam kёtu. Yo e---- a---. +
Ti je kёtu. Tú e---- a---. +
Ai ёshtё kёtu dhe ajo ёshtё kёtu. Él e--- a--- y e--- e--- a---. +
   
Ne jemi kёtu. No------ /--- e------ a---. +
Ju jeni kёtu. Vo------ /--- e----- a---. +
Ata janё tё gjithё kёtu. To--- /--- e---- /--- e---- a---. +
   

Përdorimi i gjuhëve kundër sëmundjes së alzheimerit

Ata që duan të qëndrojnë në formë mendërisht për një kohë të gjatë, duhet të mësojnë gjuhë. Aftësitë gjuhësore mund t'ju mbrojnë kundër demencës. Këtë e kanë treguar disa studime shkencore. Nuk ka rëndësi çfarë moshe kanë nxënësit. Ajo që ka rëndësi është që truri të stërvitet rregullisht. Mësimi i fjalorit aktivizon zona të ndryshme të trurit. Këto zona kontrollojnë procese të rëndësishme njohëse. Prandaj, poliglotët janë më të vëmendshëm. Gjithashtu, ata mund të përqendrohen më mirë. Gjithsesi, të qënit poliglot ka avantazhe të tjera. Njerëzit poliglotë mund të marrin vendime më të mira. Ata arrijnë të marrin një vendim më shpejt. Kjo për shkak se truri i tyre ka mësuar të zgjedhë.

Ai di gjithmonë të paktën dy terma për të njëjtën gjë. Secili prej këtyre termave përfaqëson një opsion të mundshëm. Prandaj, poliglotët duhet të marrin vendime vazhdimisht. Truri i tyre është i ushtruar të zgjedhë mes disa gjërave. Dhe ky ushtrim nuk promovon vetëm zonën gjuhësore të trurit. Shumë zona të trurit përfitojnë nga poliglotizmi. Njohuritë gjuhësore gjithashtu nënkuptojnë një kontroll më të mirë kognitiv. Sigurisht, njohuritë gjuhësore nuk e parandalojnë demencën. Sëmundja përparon më ngadalë tek njerëzit poliglotë. Dhe truri i tyre duket se është në gjendje të kompensojë më mirë pasojat. Simptomat e demencës shfaqen në formë më të dobët tek ata që vazhdojnë të mësojnë. Konfuzioni dhe harresa janë më të dobëta. Nga përvetësimi i gjuhëve përfitojnë si të rinjtë ashtu edhe të moshuarit. Dhe: me çdo gjuhë bëhet më e lehtë të mësosh një të re. Kështu që në vend të ilaçeve duhet të përdorim fjalorin!