Shqip » Finlandisht   Pjesёt e trupit


58 [pesёdhjetёetetё]

Pjesёt e trupit

-

+ 58 [viisikymmentäkahdeksan]

+ Ruumiinosia

58 [pesёdhjetёetetё]

Pjesёt e trupit

-

58 [viisikymmentäkahdeksan]

Ruumiinosia

Kliko për të parë tekstin:   
Shqipsuomi
Po vizatoj njё burrё. Mi-- p------ m-----. +
Nё fillim kokёn. En--- p---. +
Burri mban njё kapele. Mi------ o- h---- p-----. +
   
Nuk i duken flokёt. Hi----- e- n--. +
Nuk i duken edhe veshёt. Ko---- e- m------- n--. +
Edhe kurrizi nuk i duket. Se---- e- m------- n--. +
   
Unё po i vizatoj sytё dhe gojёn. Mi-- p------ s----- j- s---. +
Burri kёrcen dhe qesh. Mi-- t------ j- n-----. +
Burri ka njё hundё tё gjatё. Mi------ o- p---- n---. +
   
Ai mban njё shkop nё duar. Hä----- o- k---- k--------. +
Ai mban dhe njё shall nё qafё. Hä----- o- m--- k--------- k----- y-----. +
Ёshtё dimёr dhe ftohtё. On t---- j- o- k----. +
   
Krahёt i ka tё fuqishёm. Kä--- o--- v---------. +
Edhe kёmbёt i ka tё fuqishme. Ja--- o--- m--- v---------. +
Burri ёshtё prej bore. Mi-- o- l------. +
   
Ai nuk ka veshur pantallona dhe pallto. Hä----- e- o-- p------- h------ e--- t-----. +
Por burri nuk ka ftohtё. Mu--- h------ e- o-- k----. +
Ai ёshtё njё njeri prej bore. Hä- o- l-------. +
   

Gjuha e të parëve tanë

Gjuhëtarët mund të studiojnë gjuhë moderne. Për këtë përdoren metoda të ndryshme. Por, si kanë folur njerëzit mijëra vjet më parë? T'i përgjigjesh kësaj pyetje është shumë më e vështirë. Megjithëse studiuesit kanë bërë kërkime për vite me rradhë. Ata duan të zbulojnë sesi kanë folur njerëzit më parë. Për këtë qëllim, ata përpiqen të rindërtojnë format e vjetra gjuhësore. Kohët e fundit, studiuesit amerikanë kanë bërë një zbulim emocionues. Ata kanë analizuar më tepër se 2000 gjuhë. Mbi të gjitha, ata u përqëndruan në analizën e strukturës së fjalive të gjuhëve. Rezultati i studimit ishte shumë interesant. Përafërsisht gjysma e gjuhëve të studiuara kishin një strukturë të tipit S-O-V. Pra vlen parimi: kryefjalë, kundrinor, folje.

Më shumë se 700 gjuhë ndjekin modelin S-V-O. Rreth 160 gjuhë funksionojnë sipas sistemit V-S-O. Vetëm rreth 40 gjuhë përdorin modelin V-O-S. 120 gjuhë shfaqin forma të përziera. O-V-S dhe O-S-V janë sisteme vërtet të rralla. Shumica e gjuhëve të analizuara përdorin parimin S-O-V. Ku përfshihen për shembull, persishtja, japonishtja dhe turqishtja. Shumica e gjuhëve të gjalla ndjekin modelin S-V-O. Kjo strukturë e fjalive mbizotëron sot në familjen e gjuhëve indo-evropiane. Studiuesit besojnë se modeli S-O-V është përdorur më herët. Të gjitha gjuhët bazohen në këtë sistem. Më pas gjuhët ndryshuan. Sesi ndodhi, kjo nuk dihet ende. Sidoqoftë, ndryshimi i strukturës së fjalisë duhet të ketë pasur një arsye. Sepse gjatë evolucionit mbizotëron vetëm ajo që ka përparësi...