Shqip » Frëngjisht   Pastrim shtёpie


18 [tetёmbёdhjetё]

Pastrim shtёpie

-

+ 18 [dix-huit]

+ Faire le ménage

Kliko për të parë tekstin:   
Shqipfrançais
Sot ёshtё e shtunё. Au---------- n--- s----- S-----. +
Sot kemi kohё. Au---------- n--- a---- l- t----. +
Sot pastrojmё shtёpinё. Au---------- n--- f------ l- m----- d--- l------------. +
   
Unё pastroj banjon. Je n------ l- s---- d- b---. +
Burri im lan makinёn. Mo- m--- l--- l- v------. +
Fёmijёt lajnё biçikletat. Le- e------ n-------- l-- v----. +
   
Gjyshja ujit lulet. Ma--- a----- l-- f-----. +
Fёmij ёt pastrojnё dhomёn. Le- e------ r------ l- c------ d-- e------. +
Burri im pastron tavolinёn e shkrimit. Mo- m--- r---- s-- b-----. +
   
Fus rrobat nё lavatriçe. Je m--- l- l---- d--- l- m------ à l----. +
Var rrobat. Je m--- l- l---- à s-----. +
Hekuros rrobat. Je r------ l- l----. +
   
Dritaret janё tё pista. Le- f------- s--- s----. +
Dyshemeja ёshtё e pistё. Le p------- e-- s---. +
Enёt janë të palara. La v-------- e-- s---. +
   
Kush i lan dritaret? Qu- n------ l-- v----- ? +
Kush e merr pluhurin? Qu- p---- l----------- ? +
Kush i lan enёt? Qu- f--- l- v-------- ? +
   

Të mësuarit e hershëm

Gjuhët e huaja po bëhen gjithnjë e më të rëndësishme në ditët e sotme. Kjo vlen edhe për jetën profesionale. Prandaj, numri i njerëzve që mësojnë gjuhë të huaja po rritet. Shumë prindër dëshirojnë që fëmijët e tyre të mësojnë gjuhë. Është më mirë në moshë të re. Tashmë ka shumë shkolla fillore ndërkombëtare në të gjithë botën. Kopshtet e fëmijëve me arsim shumëgjuhësh po bëhen gjithnjë e më popullorë. Ka shumë përparësi fillimi i mësimit kaq herët. Kjo ka të bëjë me zhvillimin e trurit tonë. Deri në moshën 4 vjeçare, truri ynë formon strukturat gjuhësore. Këto rrjete nervore na ndihmojnë të mësojmë. Në një moshë më të vonshme, strukturat e reja nuk formohen aq mirë. Fëmijët me moshë më të madhe dhe të rriturit i mësojnë gjuhët më vështirë.

Prandaj ne duhet të promovojmë në mënyrë aktive zhvillimin e hershëm të trurit tonë. Me pak fjalë: sa më i ri, aq më mirë. Por, ka edhe njerëz që kritikojnë mësimin e hershëm. Ata mendojnë se polilingualizmi është mbingarkesë për fëmijët e vegjël. Përveç kësaj, ekziston frika se ata nuk do të mësojnë asnjë gjuhë ashtu si duhet. Megjithatë, nga pikëpamja shkencore, këto dyshime janë të pabazuara. Shumica e gjuhëtarëve dhe neuropsikologëve janë optimistë. Studimet e tyre mbi këtë çështje kanë dhënë rezultate pozitive. Fëmijët zakonisht argëtohen gjatë mësimit të gjuhëve. Dhe: Nëse fëmijët mësojnë gjuhë, ata gjithashtu mendojnë për gjuhët. Prandaj, duke mësuar gjuhë të huaja ata njihen me gjuhën e tyre amtare. Ata do të përfitojnë nga njohuritë e gjuhëve gjatë gjithë jetës së tyre. Ndoshta është më mirë të fillojnë me gjuhë më të vështira. Sepse truri i fëmijëve mëson shpejt dhe në mënyrë intuitive. Për të është njësoj të regjistrojë hello, ciao dhe néih hóu !