Shqip » Frëngjisht   Familja


2 [dy]

Familja

-

+ 2 [deux]

+ La famille

2 [dy]

Familja

-

2 [deux]

La famille

Kliko për të parë tekstin:   
Shqipfrançais
gjyshi le g--------e +
gjyshja la g--------e +
ai dhe ajo lu- e- e--e +
   
babai le p--e +
nёna la m--e +
ai dhe ajo lu- e- e--e +
   
i biri / djali le f--s +
e bija / vajza la f---e +
ai dhe ajo lu- e- e--e +
   
vёllai le f---e +
motra la s--r +
ai dhe ajo lu- e- e--e +
   
xhaxhai, daja l’----e +
tezja, halla la t---e +
ai dhe ajo lu- e- e--e +
   
Ne jemi njё familje. No-- s----- u-- f------. +
Familja nuk ёshtё e vogёl. La f------ n---- p-- p-----. +
Familja ёshtё e madhe. La f------ e-- g-----. +
   

A flasim të gjithë afrikanisht?

Jo të gjithë kemi qenë më parë në Afrikë. Por ka mundësi që çdo gjuhë ka qenë atje më parë! Të paktën disa shkencëtarë e besojnë këtë. Sipas mendimit të tyre, origjina e të gjitha gjuhëve vjen nga Afrika. Nga atje ato u përhapën në të gjithë botën. Në total ka më shumë se 6000 gjuhë të ndryshme. Por, të gjitha duket se kanë një rrënjë të përbashkët afrikane. Studiuesit kanë krahasuar fonemat e gjuhëve me njëra tjetrën. Fonemat janë njësitë më të vogla diferencuese të kuptimit të një fjale. Nëse një fonemë ndryshon, kuptimi i një fjale gjithashtu ndryshon. Një shembull nga gjuha angleze mund ta sqarojë këtë. Në anglisht dip dhe tip i referohen dy gjërave të ndryshme. Pra në gjuhën angleze /d/ dhe /t/ janë dy fonema të ndryshme.

Ky diversitet fonetik është më i madh në gjuhët e Afrikës. Por ai zvogëlohet ndjeshëm, sa më shumë që largohesh prej atje. Dhe kjo është pikërisht pika ky studiuesit shohin provat për tezën e tyre. Sepse popullsitë që zgjerohen, po bëhen më uniform. Diversiteti gjenetik zvogëlohet në skajet e tij të jashtme. Kjo për faktin se numri i “kolonëve” gjithashtu zvogëlohet. Sa më pak gjene të migrojnë, aq më uniform bëhet një popullatë. Mundësia e kombinimit të gjeneve bëhet më e pakët. Si rezultat, anëtarët e një popullate të migruar bëhen më të ngjashëm me njëri tjetrin. Shkencëtarët e quajnë këtë efekti themeltar. Kur njerëzit u larguan nga Afrika, ata morën gjuhën e tyre me vete. Sidoqoftë, më pak banorë gjithashtu kanë më pak fonema në bagazhin e tyre. Kështu, gjuhët individuale bëhen më uniforme me kalimin e kohës. Duket e vërtetuar që Homo sapiens vjen nga Afrika. Ne presim të shohim nëse kjo vlen edhe për gjuhën e tij…