Shqip » Frëngjisht   Transporti lokal publik


36 [tridhjetёegjashtё]

Transporti lokal publik

-

+ 36 [trente-six]

+ Les transports publics

36 [tridhjetёegjashtё]

Transporti lokal publik

-

36 [trente-six]

Les transports publics

Kliko për të parë tekstin:   
Shqipfrançais
Ku ёshtё stacioni i autobusit? Où e-- l------ d- b-- ? +
Cili autobus shkon nё qendёr? Qu-- b-- v- d--- l- c----------- ? +
Cilёn linjё duhet tё marr? Qu---- l---- d------ p------ ? +
   
A mё duhet tё ndёrroj autobus? Es---- q-- j- d--- c------ ? +
Ku duhet tё ndёrroj autobus? Où d------ c------ ? +
Sa kushton njё biletё? Co----- c---- u- b----- ? +
   
Sa stacione janё deri nё qendёr? Co----- y a----- d------- j------- c----------- ? +
Ju duhet tё zbrisni kёtu. Vo-- d---- d-------- i--. +
Ju duhet tё zbrisni mbrapa. Vo-- d---- d-------- à l--------. +
   
Metroja tjetёr vjen pёr 5 minuta. Le p------- m---- a----- d--- c--- m------. +
Tramvaji tjetёr vjen pёr 10 minuta. Le p------- t--- a----- d--- d-- m------. +
Autobusi tjetёr vjen pёr 15 minuta. Le p------- b-- a----- d--- q----- m------. +
   
Kur niset metroja e fundit? Qu--- p--- l- d------ m---- ? +
Kur niset tramvaji i fundit? Qu--- p--- l- d------ t--- ? +
Kur niset autobusi i fundit? Qu--- p--- l- d------ b-- ? +
   
A keni njё biletё? Av------- u- b----- ? +
Biletё? – Jo, nuk kam. Un b----- ? – N--- j- n--- a- p--. +
Atёherё duhet tё paguani gjobё. Al--- v--- d---- p---- u-- a-----. +
   

Zhvillimi i gjuhës

Se përse ne flasim me njëri tjetrin, është e qartë. Ne duam të shkëmbejmë ide dhe të kuptohemi me njëri tjetrin. Sesi u zhvillua gjuha është jo shumë e qartë. Për këtë ekzistojnë teori të ndryshme. Megjithatë, një gjë është e sigurt, gjuha është një fenomen shumë i vjetër. Karakteristika të caktuara fizike ishin një parakusht për të folur. Ato ishin të domosdoshme për të formuar tinguj. Edhe neandertalët kishin aftësinë të përdorin zërin e tyre. Kjo i diferencoi ata nga kafshët. Për më tepër, një zë i fortë dhe i vendosur ishte i rëndësishëm për mbrojtjen. Me të mund të kërcënonin ose frikësonin armiqtë. Në atë kohë u shpikën mjetet e punës dhe zjarri. Këto dije duhej të transmetoheshin tek të tjerët.

Gjuha ishte e rëndësishme edhe për gjuetinë në grupe. Qysh 2 milion vjet më parë kishte një formë të thjeshtë komunikimi mes njerëzve. Elementet e para gjuhësore ishin shenjat dhe gjestet. Por njerëzit donin të komunikonin edhe në errësirë. Për më tepër, ata duhej të ishin në gjendje të bisedonin pa e parë njëri tjetrin. Prandaj u zhvillua zëri që zëvendësoi shenjat. Gjuha, në kuptimin që ka sot, është më e vjetër se 50000 vjet. Kur Homo sapiens u largua nga Afrika, gjuha u shpërnda nëpër botë. Gjuhët u ndanë nga njëra tjetra në rajone të ndryshme. Kështu u zhvilluan familje të ndryshme gjuhësore. Megjithëse ato përmbanin vetëm themelet e sistemeve gjuhësore të mëvonshme. Gjuhët e para ishin shumë më pak të ndërlikuara sesa gjuhët e sotme. Ato u zhvilluan më tej përmes gramatikës, fonologjisë dhe semantikës. Mund të thuhet se gjuhë të ndryshme paraqesin zgjidhje të ndryshme. Problemi ka qenë gjithmonë i njëjti: si të shpreh atë që mendoj?