Shqip » Frëngjisht   Pjesёt e trupit


58 [pesёdhjetёetetё]

Pjesёt e trupit

-

+ 58 [cinquante-huit]

+ Les parties du corps

Kliko për të parë tekstin:   
Shqipfrançais
Po vizatoj njё burrё. Je d------ u- h----. +
Nё fillim kokёn. D’------ l- t---. +
Burri mban njё kapele. L’----- p---- u- c------. +
   
Nuk i duken flokёt. On n- v--- p-- l-- c------. +
Nuk i duken edhe veshёt. On n- v--- p-- n-- p--- l-- o-------. +
Edhe kurrizi nuk i duket. On n- v--- p-- n-- p--- l- d--. +
   
Unё po i vizatoj sytё dhe gojёn. Je d------ l-- y--- e- l- b-----. +
Burri kёrcen dhe qesh. L’----- d---- e- r--. +
Burri ka njё hundё tё gjatё. L’----- a u- l--- n--. +
   
Ai mban njё shkop nё duar. Il p---- u-- c---- d--- s-- m----. +
Ai mban dhe njё shall nё qafё. Il p---- é-------- u-- é------ a----- d- c--. +
Ёshtё dimёr dhe ftohtё. C’--- l------ e- i- f--- f----. +
   
Krahёt i ka tё fuqishёm. Le- b--- s--- m------. +
Edhe kёmbёt i ka tё fuqishme. Le- j----- s--- é-------- m-------. +
Burri ёshtё prej bore. C’--- u- h---- f--- d- n----. +
   
Ai nuk ka veshur pantallona dhe pallto. Il n- p---- n- p-------- n- m------. +
Por burri nuk ka ftohtё. Ma-- c-- h---- n-- p-- f----. +
Ai ёshtё njё njeri prej bore. C’--- u- b------- d- n----. +
   

Gjuha e të parëve tanë

Gjuhëtarët mund të studiojnë gjuhë moderne. Për këtë përdoren metoda të ndryshme. Por, si kanë folur njerëzit mijëra vjet më parë? T'i përgjigjesh kësaj pyetje është shumë më e vështirë. Megjithëse studiuesit kanë bërë kërkime për vite me rradhë. Ata duan të zbulojnë sesi kanë folur njerëzit më parë. Për këtë qëllim, ata përpiqen të rindërtojnë format e vjetra gjuhësore. Kohët e fundit, studiuesit amerikanë kanë bërë një zbulim emocionues. Ata kanë analizuar më tepër se 2000 gjuhë. Mbi të gjitha, ata u përqëndruan në analizën e strukturës së fjalive të gjuhëve. Rezultati i studimit ishte shumë interesant. Përafërsisht gjysma e gjuhëve të studiuara kishin një strukturë të tipit S-O-V. Pra vlen parimi: kryefjalë, kundrinor, folje.

Më shumë se 700 gjuhë ndjekin modelin S-V-O. Rreth 160 gjuhë funksionojnë sipas sistemit V-S-O. Vetëm rreth 40 gjuhë përdorin modelin V-O-S. 120 gjuhë shfaqin forma të përziera. O-V-S dhe O-S-V janë sisteme vërtet të rralla. Shumica e gjuhëve të analizuara përdorin parimin S-O-V. Ku përfshihen për shembull, persishtja, japonishtja dhe turqishtja. Shumica e gjuhëve të gjalla ndjekin modelin S-V-O. Kjo strukturë e fjalive mbizotëron sot në familjen e gjuhëve indo-evropiane. Studiuesit besojnë se modeli S-O-V është përdorur më herët. Të gjitha gjuhët bazohen në këtë sistem. Më pas gjuhët ndryshuan. Sesi ndodhi, kjo nuk dihet ende. Sidoqoftë, ndryshimi i strukturës së fjalisë duhet të ketë pasur një arsye. Sepse gjatë evolucionit mbizotëron vetëm ajo që ka përparësi...